Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Правителството прекрати плана за настаняване на украинските бежанци в държавни бази

Избягалите от войната днес трябва да напускат хотелите по морето

Снимка: БГНЕС

Напрежение, хаос, страх, заради неизвестността, насищат последните часове, в които украинските бежанци трябва да напуснат хотелите по морето. Във видеообръщение снощи, вицепремиерът Калина Константинова обяви, че правителството прекратява интеграционния план за разселването във вътрешността на страната, заради недостатъчен интерес. Така бежанците, които няма къде да отидат, ще бъдат настанени временно във фургонните центрове за имигранти в Елхово и Сарафово, докато се установи кои от тях искат да бъдат приютени в държавни бази. Вицепремиерът изрази разочарование от получените „масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени“, и добави, че усилията ще бъдат насочени към уязвимите хора.

Липсата на медицинска грижа, на аптеки и на хранителни магазини бяха най-честите тревоги, които спряха избягалите от войната в Украйна да се качат на влаковете, за да ги отведат в неизвестността. Безпокойство създаваше и фактът, че заради съображения за сигурност не се съобщаваха базите във вътрешността на страната, в които трябваше да бъдат настанени бежанците. Затова и в неделя едва петима от първоначално заявилите желание 250 души се качиха на влака във Варна за Рибарица и Паничище, а в понеделник 78 украинци отпътуваха от града. Същевременно само за едно денонощие от страната ни си тръгнаха над 5 хил. бежанци. Над 40 хил. са регистрираните у нас украински граждани. От тях 7% са инвалиди, 3%  – бременни жени, а други са с хронични заболявания.

Олга Терентиева от Одеса – майка на две малки деца, е една от 78-те бежанци, които вчера отпътуваха от Варна.

Мисля, че всичко ще бъде добре и децата ще подишат планински въздух – каза тя. – Беше ни комфортно в нашия хотел, чувствахме се като у дома. Много благодаря! Разбира се, искаме да завърнем вкъщи, но засега ще почакаме.”

Според Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, няма проблеми с извеждането на украинските граждани от курорта.

“Част от тях вече са напуснали Слънчев бряг със собствени автомобили или с автобусен транспорт. Очаква се до сряда да бъдат извозени и останалите. В източната зона на курорта хотелиерите са сключили договори с туроператори още през миналото лято, затова за тях програмата, свързана с украинските бежанци, не може да продължи. Някои собственици, най-вече на апарт комплекси в западната част, пък са пожелали настанените при тях да останат и при новите правила.”

На част от вече настанените на друго място украинци не е осигурена организация за тяхната прехрана, съобщи Олена Коцева, председател на украинските дружества в България.

Те остават на собствени средства, ако имат такива, и на помощи от центрове като нашия – каза тя. – Слава Богу, че не сме единствените и това е хубаво. А лошото е, че няма организация, нито предварителна информация.”

Въпреки опасенията за недобри условия, 25 украински семейства, разселени от Бургас, вече са настанени в базата на БДЖ в Паничище и за тях е осигурено всичко необходимо.

Имат си пълен храноден, базата е оборудвана и напълно заредена, за да им осигурим нормални условия за живот с три хранения на ден – каза Петко Александров от пресцентъра на компанията. – Освен това има персонал, храната не е кетъринг, а готвачи я приготвят на място. Всичко е безплатно – по националната програма за бежанците.“

Новата хуманитарна програма за настаняване на хора с временна закрила предвиждаше да бъдат отпускани 15 лв. дневно на човек за нощувка и три хранения от 1 юни. „Осъзнаваме, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория като семейни хотели и къщи за гости“, заяви вицепремиерът Калина Константинова при обявяването на програмата. Близо 500 хотели в цялата страна заявиха желание да подслонят украински бежанци.

Съставил: Диана Цанкова по материали на програма “Хоризонт”, програма “Хр. Ботев”, Радио Варна и Радио Бургас на БНР

Снимки: БГНЕС


Още от категорията

България днес – 2 декември 2022 г.

На втория ден от декември правим преглед на по-важните събития с балкански адрес през изминалите дни в рубриката „По съседски“, срещаме ви с българката Андреа, която гради успешна кариера в Париж, разказваме ви и за австралиеца Д-р Паям Форгани,..

публикувано на 02.12.22 в 19:00

Облачно и студено време

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно . През нощта ще бъде почти тихо и на много места ще се образува мъгла, а в отделни райони на Югоизточна България все още ще превалява слаб дъжд. През деня ще бъде почти без валежи и главно над..

публикувано на 02.12.22 в 18:55

По съседски: Събития с балкански адрес

ХИНА: Никой не е против влизането на Хърватия в Шенген Според дипломатически източник никоя от страните-членки на ЕС не възразява срещу присъединяването на Хърватия към зоната за свободно пътуване, съобщава агенция ХИНА. Разширяването на..

публикувано на 02.12.22 в 11:25