Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странджа е за изследователи и хора с приключенски дух

4
Параклисът Света Троица
Снимка: Венета Николова

Странджа – най-неизследваната от масовия туризъм планина в България е съкровищница на природни красоти и следи от древността. Някои от тези богатства са лесно откриваеми и достъпни, но други от хилядолетия са притихнали сред природата, далеч от хорското любопитство, и чакат да бъдат открити … от вас. Така че ако се снабдите с джипиес устройство и предварително потърсите информация в интернет, можете да се почувствате като истински Индиана Джоунс по следите на изчезналия свят на траките.

И понеже районът се намира съвсем близо до Южното ни Черноморие, си струва човек да съчетае морската си почивка с изследване на дебрите на планината. В навечерието на летния туристически сезон се свързахме с Веска Тодорова – ръководител на ТИЦ "Малко Търново", за да я попитаме какъв е интересът към почивките в Странджа?

"Тази година много отрано, може би заради края на пандемията, хората започнаха да търсят природата, гората, да търсят спокойни населени места и район, като нашия. И интересът е доста завишен, затова смятаме, че летният сезон ще бъде достатъчно добър" – отбелязва Веска Тодорова. 

Местността Мишкова нива

Най-известните и достъпни забележителности могат да бъдат посетени за един ден от Южното ни Черноморие. Сред тях например е местността Мишкова нива на 3 км от Малко Търново, до която има асфалтов път. Тук, освен светилището на бог Аполон, сред избуялата растителност, ще откриете и следи от укрепена сграда, както и на могилен некропол, в близост. А горе, на връх Градище, някога е имало крепост – наблюдателница, която е била свързана с древен водопровод със сградите долу, на Мишкова нива, научаваме от Веска Тодорова.

Местността Пропада край Малко Търново

"Друго леснодостъпно странджанско кътче е местността Пропада, край Малко Търново. Това е един истински древен град на мъртвите, с множество хилядолетни гробове и гробници. "Да не пропускаме и архитектурния резерват в село Бръшлян, с уникални къщи от 17-18 век, стара църква, килийно училище, етнографски музей и т.н." – казва Веска Тодорова.

Cело Бръшлян

Но има места, безмълвни и мистични, скрити дълбоко в пазвата на Странджа. До тях се стига след 3-4 км. Пеш, по тесни сенчести пътеки. Другата възможност да ги посетите е с високо проходим автомобил или с джип. И докато се скитате сред букови, габърови и иглолистни гори, не пропускайте да разгледате параклиса "Света Троица", край село Визица. Той е построен през 18 век върху пещера, обитавана в ранното средновековие от монаси исихасти. В самия храм има издялана в скалата стълба, която отвежда долу, в полумрака, където се е притаила малка пещера, украсена с икони.

Още за параклиса "Света Троица" и за други скрити в пазвата на планината съкровища, вижте във видео репортажа:


Веска Тодорова препоръчва на пътешествениците да се разходят навътре в планината, осеяна с оброчища и аязма:

"Например пещерата Св. Марина, до село Сливарово – това е едно много магнетично място. Има поверие, че силата на светицата се проявява в нощта срещу нейния празник на 17 юли. Хора, които не могат да имат деца, там намират изцеление. В близост пък се намира и Индипасха – древно тракийско скално оброчище. Там, под една скала, тече вода , за която казват, че е лековита за очите. Мястото се посещава седмица след Великден, както подсказва името му – Индипасха".

"Странджа е едно голямо приключение" – заключава Веска Тодорова и препоръчва горещо на туристите да посетят историческия музей в Малко Търново. Освен че притежава интересна археологическа сбирка, той запознава посетителите с невероятното странджанско изобилие от билки, вековни дървета, застрашени видове птици, редки минерали и още и още красоти и природни чудеса, за които ще ви разкажем съвсем скоро. 

Снимки: Венета Николова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35