Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На Спасовден село Бов празнува и приема гости от близо и далеч!

Снимка: bov.bg

За живописното старопланинско село Бов, извисило се над Искърското дефиле, днешният празник – "Възнесение Господне", или както хората го наричат Спасовден, носи двойна радост. Редом с християнския празник, хората там отбелязват и деня на селото с тържествен водосвет, по случай храмовия празник на черквата „ Свето Възнесение Господне“. От този ден започват и честванията, посветени на двете селища, село Бов и Гара Бов, които от 2006 г. насам, в седмицата от Възнесение до Петдесетница, символично свързват минало и настояще в „Празници на Бов“. Между двата големи християнски празника селото оживява, за да посрещне роднини и гости от цялата околност.

Специално за Спасовден, от ранни зори местните жени са приготвили курбан и независимо от това, че е работен ден, иначе опустялото селце е изпълнено с радостна глъч.

Още за историята и традициите на селото с вековна история, което днес празнува 816 години ще откриете в колекцията на Радио България: Село Бов – история и легенди


Съставил: Дарина Григорова

Снимки: bov.bg

Още от категорията

Рилският манастир пази мощите на небесния покровител на България св. Иван Рилски

"Онзи, който иска да бъде пръв сред вас, нека бъде слуга на всички". Легендата разказва, че това бил един от съветите, които свети Иван Рилски отправя към цар Петър, докато учтиво му отказва да се срещнат и да приеме изпратените царски дарове...

публикувано на 23.07.22 в 07:15

Усетете енергията на местността Рупите в полите на Кожух планина

България е благословена с редица енергийни места, разпръснати из най-живописните кътчета на страната ни. Едно от тях е местността Рупите в полите на изгаснал вулкан, недалеч от град Петрич в Югозападна България. Районът е известен с лечебните си..

публикувано на 17.07.22 в 11:25

Поверието описва св. Петър като суров и стриктен старец, а св. Павел – справедлив, но по-сговорчив

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е почитан празник от българите. В народната ни традиция той символизира възхода на природата и живота в началото на истинското лято, което у нас обикновено започва в края на юни. Петровден съвпада с периода..

публикувано на 29.06.22 в 05:05