Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София беше представен луксозен албум с творчеството на големия Иван Милев

Снимка: БГНЕС

В средата на март ви разказахме за първата международна изложба на художника Иван Милев, която беше открита в галерия "България" в Рим, по повод 125 години от неговото рождение.

Тогава директорът на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров обяви, че подготвят издаването на голям каталог, който да представи за първи път неговото творчество на широката публика. Днес той вече е факт и само преди дни беше официално представен в Софийска градска художествена галерия.

Луксозното двуезично издание е на български и английски език, с формат 24х33 см и обем от 232 страници, и включва 80 от най-представителните творби на Милев, подбрани от Аделина Филева, директор на СГХГ и Пламен В. Петров, който е и автор на встъпителния текст. В албума са включени и кратки спомени за художника от негови съвременници, илюстриращи самобитния му талант. Обложката на каталога представя отпечатан детайл от картината Ахинора, а върху твърдата корица с цвят тюркоаз, който е и един от любимите цветове на художника, е апликиран великолепен Giclée отпечатък на цялата картина направен върху 100% памучна хартия с архивно музейно качество.


В допълнение, към албума на Иван Милев е отпечатана и лимитирана серия от 100 уникални Giclée отпечатъка, в действителен размер на двете му най-популярни творби – Ахинора и Крали Марко, с изключителна точност, което ги превръща в идентично копие на оригиналните произведения.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37