Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пространство за събития в индустриална зона - Мисия възможна

7
Снимка: Петко Некезов

Юли и август – любимите летни месеци, в които желанието да си на някой плаж или сред природата далеч от града, става почти непреодолимо. За мнозина дългоочакваната ваканция е традиция, която рядко нарушават. В търсене на прохлада, голяма част от столичани и гостите на София заемат местата в уютните градини на заведенията и поръчват своя любим коктейл или студена бира. Ще кажете, вероятно - с пълно право, че след ден-два подобно прекарване на вечерта, дори и с добра компания, бързо доскучава. Липсва изненадата и тръпката да откриеш нещо различно, но не липсва алтернатива. Ще я откриете в новото многофункционално пространство за събития "лоф.ть", което провокира с местоположението си. Озовавайки се там, оставаш с усещането, че си хем в центъра на града, хем някак извън него, но пък достъпът е лесен и удобен. Метростанция "Хаджи Димитър" се намира едва на една улица разстояние.

"Търсих мястото две години, защото не намирах подходящото за целите, които си бях поставил, а именно – провеждането на различни видове събития – изложби, партита, рождени дни, семинари и т.н." – разказа в интервю за Радио България създателят му Витан Стоянов.

За да обнови и преобрази пространството, превръщайки го в годно за събития и търговска дейност, предприемачът влага изцяло лични средства.

"Исках да докажа, че мога да се справя сам с всички финансови проблеми и неуредици, които съпътстваха процеса. Нито за момент не съм търсил спонсор или инвеститор. Надявам се, че ще успея да остана независим от хора, които искат да ти помогнат, но в един момент, срещу почти нищо насреща, искат да обсебят нещо, което вече си създал, влагайки сърцето, душата и идеите си – обяснява Витан и допълва: – На няколко пъти ми свършваха парите, с които трябваше да закупя необходимата техника и материали. Монтирах отоплителна система, която струваше доста пари, смених и дограмата. Наложи се да търся майстори за ВиК и електрическата инсталация. Пространството не беше ремонтирано от създаването му през 1954 година".

През годините сградата сменила различни предназначения. Била е мелница, винарна и производствена база за царевични пръчици. В процеса на работа и докато урежда необходимите документи за използване на сградата, Витан се сблъсква и с неизбежните неуредици, както и с мудната администрация.

"Има една изключително сбъркана процедура, наречена "смяна на предназначение на обект". Според мен, тя трябва да бъде премахната и във всяко едно подобно пространство – да няма никакъв проблем да се извършва търговска дейност. Смяната на предназначение струва хиляди левове, срещу което не получаваш нищо, с изключение на един документ и позволението да търгуваш, а процедурата отнема повече от 6 месеца. На подобни пространства не бива да се пречи да се съживяват и да стават отново социални средища."

През годините, Витан многократно е сменял своето поприще. Бил е рецепционист, барман, инструктор по кайт сърф. Търсен е и като модел от различни агенции в чужбина, което му позволява да поживее в различни точки на света, сред които Кейптаун, Барселона и Берлин. Преди четири години се установява за постоянно у нас и започва работа в строителството. Много от знанията, които натрупва в практиката си в тази област, прилага в ремонта и на новото пространство за събития в София.

Снимки: Петко Некезов, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кадър от филма „Триумф“

Филмът "Триумф" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е в програмата на фестивал в Торонто

Днес се открива официално Международният филмов фестивал в Торонто, Канада. Филмът на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф" е селектиран в състезателна програма на фестивала.  "Триумф" - копродукция между България и..

публикувано на 05.09.24 в 09:50

Лилия Захаринова разказва приказни истории в градската среда

Когато човек се разхожда из Монтана и Белоградчик, той рано или късно ще се натъкне на електрически табла, изрисувани с усещането за жизнерадост и чистота, сякаш бликащи от детството. И макар само в един-единствен миг ще се озове в мъничък оазис..

публикувано на 04.09.24 в 10:15
Кадър от филма „Триумф“

"Триумф" с Мария Бакалова е българското предложение за "Оскар"

Филмът "Триумф" на режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за награда "Оскар", съобщи Националният филмов център. Изборът за участието ни в категорията "Международен филм" на 97-мите награди на филмовата..

публикувано на 03.09.24 в 18:05