Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горнооряховският суджук - българската запазена марка за качество и автентичност

Снимка: пресцентър МЗГХ

Един от символите на град Горна Оряховица, горнооряховският суджук, отново събра почитателите си от близо и далеч. За повече от две столетия прочутият деликатес се е превърнал в традиционна българска запазена марка за качество и автентичност.

„Горнооряховският суджук не само се отличава със своите уникални вкусови съставки, но и производството му и до днес е пример за съхраняване на кулинарните и културните родни традиции“, отбеляза аграрният министър Иван Иванов, при на откриването на поредното издание на Празника на гронооряховския суджук 2022 г. в Горна Оряховица.

В обръщението си към домакинитеи гостите на празника, Министър Иванов увери производителите, че ръководството на министерството на земеделието работи за подобряване на механизмите за подпомагане и насърчаване на сътрудничеството между производители и преработватели. По думите на земеделския министър, всички предприети мерки вече дават резултат и възможност не само за по-голямо предлагане на пазара у нас на автентични родни продукти, изготвени по традиционни рецепти, но и за затвърждаването на производителите в дългосрочен икономически план. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37