Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските политици остро осъдиха вандалския акт в Битоля

Снимка: Културен център "Иван Михайлов"

Заради палежа на българския културен център в „Иван Михайлов“ в Битоля, рано тази сутрин, българското външно министерство връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски. Първият ни дипломат Теодора Генчовска, която е на работно посещение в РС Македония по покана на своя колега Буяр Османи, отпътува в Битоля и разговаря на място с представители на българското сдружение. 

В България, палежът на културния център на българската общност в Битоля предизвика остри реакции от страна на представителите на управляващата коалиция и политически партии. Зам.-председателят на Комисията по външни работи Атанас Михнев, депутат от "Продължаваме промяната", призовава властите в РСМ да разкрият възможно най-бързо извършителите и изрази надежда това да не се отрази на двустранните отношения.

"Има такъв народ" определиха случилото се като "вандалска проява с търсен умишлен ефект, която отдалечава Северна Македония от ЕС".  В позицията си БСП също остро осъди вандалския акт и призова македонското правителство за незабавни мерки. По думите на зам.-председателя на ПГ на БСП Иван Ченчев, подобни прояви нагнетяват с омраза отношенията между двете страни - нещо, от което никой няма нужда. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че това е провокация и изпитание към македонските официални институции и политическа класа. Бившият министър на външните работи Екатерина Захариева от ГЕРБ определи палежа като „вандалско престъпление, което не е изолиран случай, а нагледен пример, че омразата, дискриминацията са държавна политика в РСМ.

Възраждане също осъди вандалския акт и разкритикува отново политиката на премиера Кирил Петков. От своя страна ВМРО настояха президентът на България, премиерът и министърът на външните работи да излязат с изявление по темата и да прекратят всякакви преговори с РСМ докато виновните за палежа не бъдат разкрити и наказани. Евродепутатът Ангел Джамбазки от партията каза, че ще уведоми писмено Европейската комисия и всички свои колеги в Брюксел, Съвета на Европейския съюз и френското председателство.

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова също излезе с остра позиция и призова институциите в РС Македония да си свършат работата.

От македонска страна държавният глава Стево Пендаровски също осъди палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля и призова компетентните институции да извършат бързо и задълбочено разследване.

Прокуратурата в Битоля започна разследване на обстоятелствата около палежа на Културния център.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска академия на науките

България е домакин на конференция за климатичните рискове в Черноморския регион

Българската академия на науките и Столична община са домакини на научна конференция на тема „Климатичните рискове в Черноморския регион”, която ще се проведе на 25 и 26 юли. Международно признати учени от България и региона ще обсъдят климатичните..

публикувано на 25.07.24 в 07:10

България днес - 24 юли 2024 г.

Само след два дни светът ще бъде Олимпиада и всички погледи ще са отправени към спортните съоръжения в Париж. А ние се връщаме назад в историята по олимпийския път на България с помощта на главния уредник на Музея на спорта в София Катя Иванова, която..

публикувано на 24.07.24 в 19:00

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59