Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските политици остро осъдиха вандалския акт в Битоля

Снимка: Културен център "Иван Михайлов"

Заради палежа на българския културен център в „Иван Михайлов“ в Битоля, рано тази сутрин, българското външно министерство връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски. Първият ни дипломат Теодора Генчовска, която е на работно посещение в РС Македония по покана на своя колега Буяр Османи, отпътува в Битоля и разговаря на място с представители на българското сдружение. 

В България, палежът на културния център на българската общност в Битоля предизвика остри реакции от страна на представителите на управляващата коалиция и политически партии. Зам.-председателят на Комисията по външни работи Атанас Михнев, депутат от "Продължаваме промяната", призовава властите в РСМ да разкрият възможно най-бързо извършителите и изрази надежда това да не се отрази на двустранните отношения.

"Има такъв народ" определиха случилото се като "вандалска проява с търсен умишлен ефект, която отдалечава Северна Македония от ЕС".  В позицията си БСП също остро осъди вандалския акт и призова македонското правителство за незабавни мерки. По думите на зам.-председателя на ПГ на БСП Иван Ченчев, подобни прояви нагнетяват с омраза отношенията между двете страни - нещо, от което никой няма нужда. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че това е провокация и изпитание към македонските официални институции и политическа класа. Бившият министър на външните работи Екатерина Захариева от ГЕРБ определи палежа като „вандалско престъпление, което не е изолиран случай, а нагледен пример, че омразата, дискриминацията са държавна политика в РСМ.

Възраждане също осъди вандалския акт и разкритикува отново политиката на премиера Кирил Петков. От своя страна ВМРО настояха президентът на България, премиерът и министърът на външните работи да излязат с изявление по темата и да прекратят всякакви преговори с РСМ докато виновните за палежа не бъдат разкрити и наказани. Евродепутатът Ангел Джамбазки от партията каза, че ще уведоми писмено Европейската комисия и всички свои колеги в Брюксел, Съвета на Европейския съюз и френското председателство.

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова също излезе с остра позиция и призова институциите в РС Македония да си свършат работата.

От македонска страна държавният глава Стево Пендаровски също осъди палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля и призова компетентните институции да извършат бързо и задълбочено разследване.

Прокуратурата в Битоля започна разследване на обстоятелствата около палежа на Културния център.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52