Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56 % от студентите в чужбина не виждат кариера в България

Снимка: архив

1/3 от работодателите в България полагат усилия да привлекат българи, учили или работили в чужбина. Но 56 % от българските студенти в чужбина заявяват, че в България липсват възможности за работа и кариерен растеж. Освен това те посочват масово, че не могат да преценят дали очакванията им за заплащане са покрити от българските работодатели. Това показва проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия."

"Вярваме, че гледната точка на младите студенти, без значение дали завършват образованието си тук или в чужбина, е непренебрежимо важна за развитието на страната ни, а още повече и когато бизнесът изпитва остра нужда от специалисти във всички сектори на икономиката" – споделят организаторите и допълват: 

89 % от работодателите признават, че изпитват затруднения при подбора на кадри. Най-големите предизвикателства пред тях са липсата на квалифициран персонал в конкретни райони на страната, както и липса на технически умения и квалификация. 

В анкетите са участвали 270 компании от различни сектори, работещи на българския пазар и 1200 студенти, изучаващи различни специалности.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът с посещение във Ватикана и Италианската република

На 22 и 23 май президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република, начело на българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил..

публикувано на 22.05.24 в 07:45

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00