Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56 % от студентите в чужбина не виждат кариера в България

Снимка: архив

1/3 от работодателите в България полагат усилия да привлекат българи, учили или работили в чужбина. Но 56 % от българските студенти в чужбина заявяват, че в България липсват възможности за работа и кариерен растеж. Освен това те посочват масово, че не могат да преценят дали очакванията им за заплащане са покрити от българските работодатели. Това показва проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия."

"Вярваме, че гледната точка на младите студенти, без значение дали завършват образованието си тук или в чужбина, е непренебрежимо важна за развитието на страната ни, а още повече и когато бизнесът изпитва остра нужда от специалисти във всички сектори на икономиката" – споделят организаторите и допълват: 

89 % от работодателите признават, че изпитват затруднения при подбора на кадри. Най-големите предизвикателства пред тях са липсата на квалифициран персонал в конкретни райони на страната, както и липса на технически умения и квалификация. 

В анкетите са участвали 270 компании от различни сектори, работещи на българския пазар и 1200 студенти, изучаващи различни специалности.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30