Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Демаршът на балканските страни срещу Лавров е независима акция

Нед Прайс
Снимка: Ройтерс

Държавният департамент на САЩ определи като "независимо" решението на България, Северна Македония и Черна гора да не пропуснат през въздушното си пространство самолета на руския външен министър Сергей Лавров. Говорителят на департамента Нед Прайс заяви, че трите държави са упражнили суверенното си право да не допуснат преминаването му. По думите му, решението е взето независимо и не е наложено отвън. Прайс допълни, че София, Скопие и Подгорица са показали решимостта на Европа да държи Русия отговорна за войната в Украйна. На 6 юни руският първи дипломат трябваше да пристигне на посещение в Белград, но самолетът му не бе допуснат да премине над въздушното пространство на трите страни и визитата се провали.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя напусна заседанието на Съвета за сигурност по време на изказване на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде REUTERS. Мишел обвини Москва, че подклажда глобална продоволствена криза с нахлуването си в Украйна и обвини руските войски във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, Мишел описа данните от тези документи като "тактика на изтезания, терор и репресии". Докато Небензя излизаше от залата, Мишел се обърна към него с думите: "Можете да напуснете залата, може би е по-лесно да не слушате истината".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02