Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Сърбия искат да са мост към България и ЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова
Снимка: стоп кадър

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри конференцията "Българските гласове за Европа" в сръбския БосилеградФорумът е организиран от БТА, с подкрепата на Европарламента.

Йотова посочи, че е нужно българския и сръбския бизнес да инвестират в Босилеград, защото така младите хора могат да намерят перспектива и да останат по родните си места.

"Европа преди всичко е човешки права. Там, където те липсват, Европа я няма и това трябва да бъде ясно на всички страни – и на тези, които са вече членки на ЕС, и на тези, които са се запътили натам“, каза вицепрезидентът. 



За съжаление в последно време се наблюдават процеси, които показват отстъпление от европейските ценности в Западните Балкани, заяви на форума генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев.

"Говорейки за Европа, имаме предвид мястото, където отиват децата ни, за да търсят бъдещето си. ЕС трябва да е навсякъде, където живеят хората, да им дава възможност да работят, да инвестират, да изказват мнението си и да се чувстват свободно в демократичен и справедлив свят. Пътят към ЕС е пътят, по който Сърбия трябва да върви“, каза в дискусията Невенка Костадинова депутат в сръбския парламент от управляващата Сръбска прогресивна партия. 



"Като малцинство искаме да бъдем мост, който свързва, а не през който се преминава", каза още Костадинова
.

Евродепутатът Андрей Ковачев призова за активна държавна подкрепа за българските исторически общности в чужбина и финансова подкрепа за тяхното развитие.



Той даде пример с Унгария, където с "всичките критики" към Виктор Орбан, от 2016 г. той инвестира 350 млн. евро в унгарските общности зад граница. Ковачев поиска промяна в Закона за българското гражданство и бързи, улеснени и прозрачни процедури за получаване на българско гражданство.

Дискусията може да проследите тук
Илюстрации: стоп кадър


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06