Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какъв е бил Дон Кихот през вековете, показва Националната библиотека

Снимка: Посолство на Испания

През годините романът на Сервантес “Дон Кихот де ла Манча“ е провокирал въображението на редица художници илюстратори. Всеки от тях е вложил частица от себе си и е интерпретирал по неповторим начин героите и техните приключения. Как е ставало това, можем да разберем от изложбата “Образът на Дон Кихот през вековете”, която се открива на 8 юни вечерта, а зад нея застават Посолството на Кралство Испания у нас и Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.Експозицията, създадена по повод честването на годишнина от кончината на един от най-великите писатели на всички времена, испанеца Мигел де Сервантес Сааведра, представя гениалната му творба “Дон Кихот де ла Манча“ чрез илюстрациите, които са въздействали върху прочита ѝ през вековете. За първи път гравюрите бяха показани през 2016 г. в Националната библиотека на Алжир по повод 400 години от смъртта на Сервантес, припомнят за Радио България от испанското посолство.

В София, изложбата може да бъде посетена до 21 юни в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий“.

Още от категорията

Роди се "Контейнер" за култура в градска среда

До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци – този на Съветската армия в София, се откри ново пространство за култура в градска среда. Откритата кутия, която напомня на телевизионен екран, се явява отговор на различната,..

публикувано на 14.08.22 в 10:15

Изложба представя българското културно наследство в чужбина

Учени от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН са обходили и проучили десетки места в Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с българското..

публикувано на 10.08.22 в 07:15

Изложба с керамика от Чехия гостува в Бургас

Изложбата на известния чешки дизайнер на изделия от порцелан и керамика Роман Шедина остава част от културната програма на Чешкия център в България. След гостуването си в София, тя може да бъде разгледана и в Бургас до края на август. Експозицията е..

публикувано на 07.08.22 в 08:10