Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв е бил Дон Кихот през вековете, показва Националната библиотека

Снимка: Посолство на Испания

През годините романът на Сервантес “Дон Кихот де ла Манча“ е провокирал въображението на редица художници илюстратори. Всеки от тях е вложил частица от себе си и е интерпретирал по неповторим начин героите и техните приключения. Как е ставало това, можем да разберем от изложбата “Образът на Дон Кихот през вековете”, която се открива на 8 юни вечерта, а зад нея застават Посолството на Кралство Испания у нас и Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.



Експозицията, създадена по повод честването на годишнина от кончината на един от най-великите писатели на всички времена, испанеца Мигел де Сервантес Сааведра, представя гениалната му творба “Дон Кихот де ла Манча“ чрез илюстрациите, които са въздействали върху прочита ѝ през вековете. За първи път гравюрите бяха показани през 2016 г. в Националната библиотека на Алжир по повод 400 години от смъртта на Сервантес, припомнят за Радио България от испанското посолство.

В София, изложбата може да бъде посетена до 21 юни в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00