Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До какво ще доведе палежът на българския културен център в Битоля?

Разговор с журналиста от Скопие Владимир Перев

Снимка: БГНЕС

Иван Михайлов е непрочетената страница в македонската история, каза за „Радио България“ доайенът на българските журналисти в Северна Македония Владимир Перев. Запитахме го, защо някои на Запад от България толкова се страхуват дори от името на Иван Михайлов.

Иван (Ванче) Михайлов (1896 – 1990)

„Това е тази част от нашата история, която е била забранена да се проучва. Величието на Иван Михайлов е не само в това, че е продължил революционната борба на ВМРО и борбата за македонската непряка държавност. Михайлов е великият борец за българската национална кауза. Даже и това нещо би било преглътнато, но Михайлов е последният велик борец срещу сръбското нашествие в Македония, срещу направо казано сръбското робство на Македония, духовно робство, материално робство“.

Скопие и Белград винаги са работели да се заличи името на Иван Михайлов, защото проговори ли се за Михайлов, ще стане дума за сръбска окупация, нещо което не е приятно на политиците там, подчертава събеседникът.

Владимир Перев
Според Перев, не може да се вярва на твърдението на македонските власти, че подпалването на българския културен център в Битоля, носещ името на Иван Михайлов, е емоционален акт на недоволен македонски патриот.

„Певецът Ламбе Алабаковски е родово обвързан със службите, чрез баща му и брат му. Това е едната част от проблема. Тука се говори за целенасочена стигма към целокупното българско общество в Македония, към българското културно наследство, което трябва да се оправдае официално от служителите в държавната администрация, от министрите, от полицията да се оправдае деянието, чрез някакъв фалшив патриотизъм и емоционално чувство“.

В това да запалиш нещо, няма никакъв патриотизъм. Така се прикрива същината на проблема, че целта е да се унищожи цялата българска култура в Македония, смята журналистът. В Северна Македония никой не вярва, че Париж сериозно е оказал натиск на България, за да се ускори евроинтеграцията на Северна Македония, е убеден македонският българин.

„В Македония, журналистите, хората в политиката, с които аз се събирам – никой не вярва, че проблемът ще бъде решен и до Нова година при новото председателство, мисля, че Чехия ще председателства в общността. В Македония всички знаят, че тежестта на проблемите пада върху Македония. Македония трябва да изпълни условията 4+1, което винаги е подчертавано. По отношение на Македония, българският парламент и Българската академия на науките, която е фактор в политическия живот на България, имат твърда позиция, и отстъпки няма да има. Това е ясно и затова са тези изблици на фалшив патриотизъм и на елементарно насилие“.

Перев прогнозира, че вандалският акт срещу българския център в Битоля ще има неочакван ефект за своите организатори и дава пример, как национализмът на Слободан Милошевич, при войните за Югославското наследство, водят в Босна и Херцеговина развитието на радикален ислям. Стига се до изместване на традиционния цивилизован ислям в Западните Балкани.

Същият неочакван ефект е имало и поведението на Скопие към албанския фактор в бившата югорепублика Македония след 1992 г.. Нарушаването на основните албански права е довело до бунта от 2000 г. и Охридският мир, по който „днес при 25% албанско население имаме 55% министри, зам.-министри и директори албанци в македонските държавни институции и компании“, отбелязва Перев и прогнозира, че парадоксите ще продължат. 

„Със запалването на българския културен дом „Иван Михайлов“ в Битоля, тази омраза към българите, когато се стигне до решаване, този акт на агресия ще доведе българите до големи позиции в македонската политика и общество. Българите ще си потърсят своите конституционни права и ще бъдат министри, директори, генерали в армията. Така че всяка акция с незаконно и неадекватно насилие рано или късно завършва с поражение за насилника“, е категоричен старият македонски българин.

Снимки: БГНЕС, архив

Още от категорията

Нови предсрочни избори у нас на фона на изключително ниско доверие към партиите и техните лидери

Петият служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев в неговия мандат, започна работа. Той беше назначен след неуспешните опити на 48-ото Народно събрание да излъчи правителство. "Служебните правителства са единствен..

публикувано на 06.02.23 в 11:25
Алексей Резников

Преди руската офанзива в Украйна може да сменят министъра на отбраната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната е подложена на "натиск по различни направления на фронта", като "в Донецка област е много трудно и се водят ожесточени боеве" . Според медии в САЩ американските военни съветват Киев да се..

публикувано на 06.02.23 в 09:17

"Екзакта": ГЕРБ-СДС се ползва с 26,6% подкрепа, "Продължаваме Промяната" - с 16,4%

Ако на 5 февруари се провеждаха избори за Народно събрание, коалицията ГЕРБ-СДС би получила 26,6% подкрепа, "Продължаваме промяната" - 16,4%, ДПС - 12,8%, БСП за България - 12%, "Възраждане" - 10%, "Демократична България" - 7,3%, "Български възход" -..

публикувано на 05.02.23 в 15:28