Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмовият комплекс "Св. Троица" в Банско

ˮСвета Троица“ - памет за личности и събития

Снимка: bansko-gevgelija.eu

В старинния център на гр. Банско е събрана историята на красивия планински град, превърнал се в курортен и фестивален център през последните десетилетия. Там се пази и памет за българското Възраждане, за развитието на българското образование, архитектура, живопис. И не на последно място – за велики личности, посветили себе си на вярата и Отечеството.


ˮСвета Троица“, един от най-големите християнски храмове на Балканите, сякаш събира всичко това между каменните си зидове. Осветен е през 1835 г., изписват го Димитър и Симеон Молерови, представители на известната Банска иконописна школа. Звездното небе на тавана, по което преминават облаци и ангели, нарисувал Велян Огнев, представител на Добърската школа.

Според градската легенда, докато работел в църквата, Велян зърнал София Бенина – сестрата на Неофит Рилски, чиято родова къща (превърната в музей) и до днес е на метри от църквата. Така пламнала тяхната любов, но това е една друга история…


Амвонът на ˮСвета Троица“ е забележителен със стилизираните рисунки, които го покриват. От него, на 5 октомври 1912 г, големият наш поет Пейо Яворов провъзгласил свободата на Банско с думите: ˮБратя,… от днес сте вече свободни българи!” Тези думи са изписани върху паметника на поета, издигнат в двора на църквата. Може би най-вълнуваща е историята на построяването на самата сграда, продължило две години.

Банскалии и до днес почитат паметта на Лазар Герман – богат търговец, тогава кмет на Банско. Патриот и силно вярващ човек, той дарил земята, а за градежа се обърнал към съгражданите си за пари и доброволен труд. Разбира се, давал всеки грош, който можел да отдели. Това било едно от големите му дела, последното в земния му път.

Още за храмовия комплекс ˮСвета Троица“ , за историята и легендите около него, ще научите от публикацията на сайта на Радио България "Храмовият комплекс ' Св. Троица‘ в Банско".

Снимки: БГНЕС, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50