Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Пандемията с Covid–19 затихва на Стария континент. Повечето държави започнаха да облекчават режима си на пътуване, но други все още налагат ограничения на пристигащите. Ако ви предстои пътуване в чужбина, е добре да имате предвид актуалния Covid режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои държави въведоха през последната седмица :

Списъкът на страните от ЕС/ЕИП, които към 1 юни 2022 са премахнали всички свои правила за влизане, свързани с Covid, и сега позволяват влизане без ограничения за всички пътуващи, независимо от страната им на произход, е както следва: Австрия, Белгия, България, Чехия, Хърватия, Кипър, Дания, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Словения.

Италия е една от последните членки на ЕС, които либерализираха режима си за влизане в страната през изминалата седмица. Считано от 1 юни пътуващите, без значение от коя държава пристигат, могат да влизат в Италия без Covid ограничения. От тях вече няма да се изисква да представят сертификат за ваксинация, за възстановяване или тест при пристигането им. Напомняме, че в началото на месец май, властите на Ботуша отмениха изискването за носене на предпазна маска в ресторанти, барове, музеи и други обществени места и събития.

Гърция също отмени всички Covid ограничения при влизане в страната, считано от 1 юни. Това означава, че вече не е необходимо пътуващите да притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или PCR тест, съобщава Ситуационният център на МВнР.

И Кипър изцяло либерализира режима за влизане през изтеклата седмица, като отмени всички санитарни ограничения за пристигащите на острова пътници. От 1 юни, те вече не трябва да показват сертификат за ваксинация или възстановяване от инфекцията, нито отрицателен резултат от тест за коронавирус. С това решение страната се връща към нормалния режим на пътуване, заяви министърът на транспорта Янис Карусос, цитиран от местните медии.

Япония облекчи условията за влизане на територията си. От 1 юни властите повишиха лимита за влизане от 10 000 на 20 000 души на ден. Отпадна и карантината за пристигащи от 98 държави и региони, предаде БГНЕС.  Според новите мерки, държавите са разпределени на три групи в зависимост от разпространението на Covid-19.

България попада в т.нар. „синя зона“, включваща повечето държави от Европа. Това означава, че от 01.06.2022  спрямо пътниците от България и гореспоменатите страни не се прилагат ограничителни мерки. Вече няма изискване за подлагане на задължителен антигенен тест на летището, последваща карантина или други ограничения. Този облекчен режим на влизане важи както за ваксинирани, така и за неваксинирани граждани, които пътуват от България.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38