Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни протести на актьорската гилдия в началото на творческия сезон

Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Актьорите подготвят мащабни протести в началото на есента заради намаляването на бюджета за култура, съобщи председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Според него чрез актуализацията на държавния бюджет парите за сектора ще бъдат с 1,4 млн. лв. по-малко. Христо Мутафчиев обаче настоява за стартова заплата от минимум 1500 лв. за работещите в сценичните изкуства, както и за повече средства за култура. “Идеята ни е представленията в цялата страна да започват с половин час закъснение, в който актьорите да се смесват с публиката пред централния вход на театъра и да разказват защо протестират”, обясни преседателят на съюза.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Културен фестивал в село Хухла събира гърци, турци и българи

В ивайловградското село Хухла за 26-ти пореден път се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла-2024". До 23 септември три етноса – българи, гърци и турци се събират на площада на Ивайловград под мотото "Човечност без граници". Вдъхновител и..

публикувано на 22.09.24 в 10:10

Връчиха българските архитектурни награди за 2024 г.

Новият Фермерски пазар в Благоевград и реконструкцията на Централни хали в София получиха големите награди в конкурса "Български архитектурни награди 2024", организиран от Камарата на архитектите. Надпреварата бе в две категории – за съвременна..

публикувано на 20.09.24 в 12:40

Травъл блогърите ни призовават да опознаем най-магнетичните кътчета на родината с изложба

" България – магнетична и красива" – под този наслов българските травъл блогъри представят някои от най-живописните места у нас. Изложбата с уникални кадри, заснети от пътешествениците, ще бъде открита на 24 септември на входа на Морската градина..

публикувано на 18.09.24 в 10:35