Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мащабни протести на актьорската гилдия в началото на творческия сезон

Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Актьорите подготвят мащабни протести в началото на есента заради намаляването на бюджета за култура, съобщи председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Според него чрез актуализацията на държавния бюджет парите за сектора ще бъдат с 1,4 млн. лв. по-малко. Христо Мутафчиев обаче настоява за стартова заплата от минимум 1500 лв. за работещите в сценичните изкуства, както и за повече средства за култура. “Идеята ни е представленията в цялата страна да започват с половин час закъснение, в който актьорите да се смесват с публиката пред централния вход на театъра и да разказват защо протестират”, обясни преседателят на съюза.Още от категорията

Роди се "Контейнер" за култура в градска среда

До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци – този на Съветската армия в София, се откри ново пространство за култура в градска среда. Откритата кутия, която напомня на телевизионен екран, се явява отговор на различната,..

публикувано на 14.08.22 в 10:15

Изложба представя българското културно наследство в чужбина

Учени от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН са обходили и проучили десетки места в Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с българското..

публикувано на 10.08.22 в 07:15

Изложба с керамика от Чехия гостува в Бургас

Изложбата на известния чешки дизайнер на изделия от порцелан и керамика Роман Шедина остава част от културната програма на Чешкия център в България. След гостуването си в София, тя може да бъде разгледана и в Бургас до края на август. Експозицията е..

публикувано на 07.08.22 в 08:10