Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни протести на актьорската гилдия в началото на творческия сезон

Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Актьорите подготвят мащабни протести в началото на есента заради намаляването на бюджета за култура, съобщи председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Според него чрез актуализацията на държавния бюджет парите за сектора ще бъдат с 1,4 млн. лв. по-малко. Христо Мутафчиев обаче настоява за стартова заплата от минимум 1500 лв. за работещите в сценичните изкуства, както и за повече средства за култура. “Идеята ни е представленията в цялата страна да започват с половин час закъснение, в който актьорите да се смесват с публиката пред централния вход на театъра и да разказват защо протестират”, обясни преседателят на съюза.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма „Лимбо“

Български документален филм ще се бори в САЩ за студентски "Оскар"

Американската киноакадемия обяви списъка със студентските филми, допуснати до полуфинал за най-престижните награди "Оскар". Сред 62 заглавия от 18 държави за 2024 г. е и българският филм "Лимбо" на Джулия Пъстракова , съобщават от Арт Фест...

публикувано на 31.07.24 в 13:36

Вижте как Аксаково стана дом на първата момичешка гайдарска група в България

Гайдата е един от най-характерните народни инструменти в българския фолклор. Звукът ѝ е добре познат на Балканите, но може да бъде открит в мелодии и съвременни интерпретации на музиканти от редица държави из Европа, Африка през Австралия и дори..

публикувано на 31.07.24 в 11:45

Музика и изкуства си дават среща под звездите в Троянския Балкан

За шеста поредна година с. Дебнево в Троянския Балкан е домакин на международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the river . Събитието, което събира множество "звездни" чуждестранни и родни музиканти ще се проведе в дните от 31 юли до..

публикувано на 31.07.24 в 07:10