Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова стана „почетен гражданин“ на Винга в Румъния

| обновено на 12.06.22 в 17:32
Илияна Йотова беше удостоена със званието „почетен гражданин“ на Винга
Снимка: Президентство

Със званието „почетен гражданин“ на румънската община Винга беше удостоена българският вицепрезидент Илияна Йотова. „Вратата ни е широко отворена за нашите приятели от България“, заяви кметът Йоан Негрей на тържественото заседание на местния съвет. „Зарекъл съм се, докато съм кмет, общността във Винга да живее в мир, разбирателство и уважение, независимо от своя етнос и националност“, каза той.
Около 600 етнически българи живеят в община Винга, те пазят българските традиции, език и култура. Първите българи се преселват в Румъния преди три века, бежанци след Чипровското въстание. Банатските българи са най-старата диаспора в северната ни съседка.
„Румънската държава е създала всички условия за гарантиране правата на малцинствата – така, както подобава на държава член на Европейския съюз. Българите са вписани в Конституцията, имат право на самоопределение, на преподаване на майчин език и съхраняват своите традиции и култура“, изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че в днешните трудни времена добросъседството е залог за мир.

По време на визитата й бяха обсъдени възможностите за разширяване на изучаването на български език в средното образование, възстановяване на лектората по български език в Тимишоара и създаване на нови лекторати в други румънски университети, както и повече студенти от банатските българи да се обучават в българските висши учебни заведения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Читалище "Кокиче" – българите в Япония за първи път регистрират свое образователно дружество

Втората по големина общност на сънародници в Япония регистрира първото българско образователно дружество в Япония - читалище „Кокиче“. Българската общност в региона Кансай е втората по големина и концентрация след тази в Токио, уточняват..

публикувано на 19.04.24 в 13:26

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова . Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова..

публикувано на 19.04.24 в 05:55

Български деца написаха свои закони в столицата на щата Тексас

Ученици от Първо българско училище “Елин Пелин“ – клон в Остин, Тексас, написаха свои закони на занятие по повод 16 април – Деня на Търновската конституция, стана ясно от публикация във фейсбук. “Всички хора правят смешки”, “Всяко дете..

публикувано на 18.04.24 в 18:48