Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС очаква войната в Украйна да спре с връщане към статуквото от 24.02.2022 г.

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На ЕС ще се наложи да съществува с Русия, въпреки извършените руски зверства в Украйна. Това заяви еврокомисарят по сигурността и външната политика Жозеп Борел, който е бил помолен да коментира изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че “Русия не трябва да бъде унижавана“. В интервю за официалното списание на ЕС Борел заявява, че приемлив за ЕС резултат от войната ще е ако страните в конфликта се върнат към позициите си от преди пълномащабното руско нахлуване на 24 февруари.  

“Всички войни завършват с прекратяване на огъня и преговори. На Украйна е нужно да да пристъпи към този етап от позиция на силата, така че Русия повече да не може да окупира териториите, които тя е завоювала след 24 февруари“, казва дипломатът.  

За изминалото денонощие по 1105 километровия фронт на войната няма съществени промени, като продължават тежките сражения в Северодонецк, където руските сили имат тотално превъзходство в артилерия и жива сила. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50