Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илияна Йотова : Работим за запазване на българския език в историческите диаспори

Снимка: БГНЕС

Важно е да работим с нашите общности, независимо дали става дума за старата историческа миграция или за по-новите български общности, формирани буквално по целия свят – говорим за така наречената нова икономическа миграция. Това каза на среща с представители на българското национално малцинство в Румъния вицепрезидентът Илияна Йотова по време на посещението си по повод 130-ата годишнина на римокатолическата църква „Св. Троица“ в местната община Винга.

Вицепрезидентът посочи, че българските училища в цял свят, в които се преподава на майчин език, са вече над 450.

С ръководството на Западния университет в Тимишоара вицепрезидентът Илияна Йотова обсъди възможностите за възобновяване лектората по български език и литература във висшето учебно заведение. В курса по български език могат да се включат повече младежи от историческата ни диаспора в Румъния.

"Надяваме се още през тази есен да дойде тук лектор от България. В момента тече конкурсът и още тази есен да започне курсът по български език... И в Стари Брешов, и във Винга, където бяхме два дни, се говори много добър български език и смятам, че сред тези деца ще има голям интерес", отбеляза вицепрезидентът.

Още от категорията

ЦИК активира формуляр за българите в чужбина

От полунощ на сайта на ЦИК ще е активна функцията за подаване на електронен формуляр за включване в избирателните списъци извън страната за парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. На базата на подадените заявления от сънародниците ни..

публикувано на 16.08.22 в 18:30
Снимки: Uniunea Bulgară din Banat-România / Balgarskotu Društvu ud Banáta-Rumanija

Книга за банатския български диалект представят в Стар Бешанов, Румъния

В деня на храмовия празник на католическата църква "Успение на Пресвета Богородица" в румънското село Стар Бешенов ще бъде представена м онументалната книга на свещеника Яни Василчин - "Думите на банатския български диалект" ("Hurtite na Banátsćija..

публикувано на 15.08.22 в 15:49

На българска баница и кавърма в украинското село Кубей

Жителите на болградското село Кубей, Украйна , общуват помежду си на красив архаичен български език, спазват българските традиции, а на трапезата си слагат вкусни български ястия. Селото е известно и като родното място на именития езиковед и борец..

публикувано на 15.08.22 в 14:20