Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

САЩ ще финансират Украйна през следващата половин година

Снимка: архив

САЩ са готови да отделят по 1,5 млрд. долара месечно за украинското правителство в идните 4-5 месеца, обяви първият заместник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Дерек Хоган. На конференция в центъра "Удроу Уилсън" във Вашингтон Хоган каза, че САЩ през последните 3 месеца са отпуснали на Киев около 53,6 млрд. долара.

Германия ще продължи да помага на Украйна с оръжие, заяви германският канцлер Олаф Шолц на пресконференция в Берлин. "Украйна се нуждае от оръжия, за да се защитава. И на този особено критичен етап ние значително разширяваме нашата подкрепа", каза Шолц.

"Шолц и неговото правителство трябва да не опитват да търсят баланс в отношенията между Украйна и Русия“, призова в интервю за обществената телевизия ZDF украинският президент Володимир Зеленски, който даде интервю за медията преди очакваната визита на канцлера в Киев.

В Telegram Зеленски каза, че битката за Северодонецк взима "ужасяващи" жертви. Украинското командване съобщи, че руските сили енергично атакуват и по посока към градовете Славянск и Харков, където имат известен успех. На свой ред украинските военни показаха видео, че вече са на 10 километра от гр. Херсон. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46