Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от оборудването за АЕЦ "Белене" отива за АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: Ани Петрова, БНР

Националната електрическа компания ще може да продаде на АЕЦ "Козлодуй" част от оборудването, намиращо се на площадката на АЕЦ "Белене". Това реши Министерският съвет на днешното си заседание. Става въпрос за филтри, вентилатори и други, важни за изпълнение на програмите за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Изпълнението на програмите изисква доставка на резервни части за ремонт или ново оборудване за поддържане на съоръженията. Наличното на площадката на АЕЦ "Белене" оборудване е аналогично с монтираното в АЕЦ "Козлодуй" и позволява взаимната замяна, се отбелязва в решението. България спря проекта за втора АЕЦ - "Белене", през 2013 г., а през 2016 г.  Международният арбитраж я осъди да плати на руската компания "Росатом" 670 милиона евро за произведеното за централата оборудване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20