Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В Киев очакват визитата на трима водещи лидери от ЕС

Снимка: Алами/Ройтерс
Очаква се на 16 юни лидерите на Франция, Италия и Германия да пътуват заедно до Киев, за да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски. Визитата е в знак на подкрепа, а Украйна ще получи статут на страна кандидат член в ЕС, пише Financial Times.

Заради външнополитическите успехи на Украйна Русия усилва газовия натиск към Европа и обстрела срещу украинските градове, коментира Зеленски в поредното обръщение към украинците, имайки предвид намаленото газово подаване към Германия по тръбата Северен поток-1. 

Зеленски изрази благодарност към президента на САЩ Джо Байдън, след като Вашингтон обяви нова военна помощ за Киев на стойност 1 млрд. долара. Освен САЩ, пряко военна помощ на Украйна оказват над 40 държави, съобщи държавният секретар Антъни Блинкен след срещата в Брюксел на страните от формата "Рамщайн", които подкрепят украинската отбрана. 

В 112-ия ден на войната съветникът на украинския президент Алексей Арестович съобщи, че Москва е готова за дълга война, като целта е не военна победа на фронта, а да накара Западът да тласне Украйна към подписването на ново примирие в стил Минските споразумения от 2015 г., предава УНИАН. В предаването "Фейгин Live" Арестович обяви, че на левия бряг на река Ингулец украинските военни са създали плацдарм дълъг над 50 километра и се намират на 15 км североизточно от важния град Херсон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето се стабилизира, над Източна и Централна България отново ще превали

В петък  сутринта облачността над източната половина от страната ще се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се заоблачи и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°. Максималните ще са от 27° до 32°,..

публикувано на 25.07.24 в 19:05

България днес - 25 юли 2024 г.

На 25 юли в „България днес“ в контекста на небивалите горещини и бушуващата в страната огнена стихия ви предлагаме две екологични теми – разговаряме с Тома Белев, бивш заместник министър на екологията и директор на..

публикувано на 25.07.24 в 19:00

България ще си сътрудничи с Австралия, Румъния, Хърватия и Сърбия в областта на културното наследство

Министърът на културата Найден Тодоров подписа два важни международни документа, благодарение на които ще си сътрудничим с Австралия, както и с Румъния, Хърватия и Сърбия в областта на изучаването, опазването и популяризирането на културното наследство,..

публикувано на 25.07.24 в 17:49