Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На планина вместо на море – защо да изберем почивката в Троянския Балкан това лято

Районът е синоним на запазена природа, сенчести пътеки, къщи за гости, спа и приключенски туризъм, празници и забавления

| обновено на 20.06.22 в 11:54
Снимка: Венета Николова

През месец май община Троян е отчела силно туристическо присъствие. Съдейки по предварителните резервации, в идните месеци в Троянския Балкан се очаква още по голямо наплив, научаваме от Даря Заричинова – представител на Регионално туристическо сдружение Тур Клуб РеМарк. Според нея пандемията е променила нагласите на пътуващите:

"Ние правим този извод въз основа на участията ни във всички големи туристически изложения в България. Докато преди години хората търсеха повече хотелски комфорт и най-вече затова ни разпитваха, сега първият въпрос е "Има ли екопътеки във вашия район", "Какво можем да преживеем", "Какви културни забележителности да видим", така че все повече туристи идват предимно заради планината и избират активния отдих сред природата."

Град Троян

Троянският Балкан е магнит за природолюбители и приключенци. Освен това, в разгара на лятото, тук можеш чудесно да съчетаеш планинските преходи с … водните емоции и да се почувстваш като … на море.

"Любителите на водните спортове могат да посетят язовир Сопот до село Голяма Желязна. На тяхно разположение са водните колела, каяците и пр. Така, те ще се насладят на чудесна природа, а същевременно ще са активни по време на отдиха си.  Могат да плуват, да ловят риба, да се разхождат край язовира" – казва Даря Заричинова.

Вилни селища и семейни хотели предлагат почивка сред природата на Троянския Балкан

Басейните към местните хотели и къщи за гости също предлагат търсената прохлада през лятото, като алтернатива на морския отдих. Село Шипково и курортът Чифлик пък се славят с минералните си води и предлагания набор от спа процедури. "Община Троян стопанисва няколко хижи на територията на Природен парк Централен Балкан. Напливът към тях е голям, затова е препоръчително човек да си направи предварителна резервация" – казва Даря Заричинова. Но нямате нужда от резервация, ако решите да се разходите в разположения в рамките на град Троян чисто нов лесопарк "Турлата". Той разполага с дендрариум и с детски кът за чудо и приказ. А в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак всеки може да седне на грънчарското колело и да се опита да извае стомна или купичка от глина.

Язовир Сопот - едно от най-красивите кътчета на Троянския Балкан

Има и още едно предимство да изберете Троянския Балкан пред пренаселените морски курорти това лято. През последните 3 месеца, покрай пандемията и войната в Украйна, цените на родното Черноморие скочиха между 20 и 30%. Затова пък тук почивката може да ви излезе малко по-бюджетна:

"Естествено има повишение на цените, но то определено не е драстично, особено в хотелските бази и къщите за гости. На места дори са запазени старите цени. Като цяло мога да кажа, че около 10% е увеличението за нощувките. В заведенията е малко по-различно, заради драстичното поскъпване на храната. Около 20% е средният ръст на услугите в заведенията за хранене. А иначе за 30 лв. може спокойно да се намери стая и то в центъра на Троян за нощувка на един човек в хубава къща за гости с отделен санитарен възел. Разбира се, всичко зависи от категорията на хотела. Има и вили, които се отдават целите за около 140 лв. на вечер, но пък там могат да отдъхват повече туристи" – обяснява Даря Заричинова.

И това лято общината залага на събитийния туризъм, за да привлича и забавлява гостите си.

Макет на стария Троян в Музея на занаятите

Тази година Музеят на занаятите, в центъра на Троян, отбелязва своята 60-годишнина с богата културна програма. На 1 и 2 юли пък троянци и туристи, ще посрещнат July morning с традиционния фест "Рок в сърцето на Балкана", когато в центъра на града ще свирят любими БГ изпълнители. "Като погледна сайта или Фейсбук профила на общината, имам чувството, че всеки ден тук се провеждат поне по 10 събития. Хората са невероятно активни. Както в града, така и в малките села непрекъснато нещо се организира – фолклорни прояви, музикални събития, художествени изложения и пр." – заключава Даря Заричинова.

Снимки: Венета Николова
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:

Още от категорията

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40
Българският щанд в Букурещ

Българският туризъм се представя на изложения в Букурещ и Кишинев

С най-големия национален щанд от 300 квадратни метра България се представя на най-авторитетното туристическо изложение в Румъния. Събитието се провежда за 49-и път в най-големия изложбен център на Букурещ „Ромекспо“.  От страната ни на форума..

публикувано на 17.02.24 в 11:42
Скалната скулптура Главата в тракийското светилище Градище

Човешки лица, скални костенурки, жертвеници и провиралки – "Градището" пази хилядолетни тайни

Местността "Градището" в Западните Родопи е осеяна със скални силуети на хора и животни, които са били дооформени от човешка ръка преди близо 7 хиляди години. В наши дни тези загадъчни скулптури са достъпни благодарение на туристически маршрут, а мястото..

публикувано на 13.02.24 в 09:55