Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За първи път НАТФИЗ организира кариерен форум в подкрепа на младите актьори

Държавата е длъжник на българската култура, категоричен е Пенко Господинов

4
Снимка: Facebook/natfiz.bg

Масови протести готвят българските актьори през есента. За това предупреди председателят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев. Причината – планираните с 1,4 млн. лв. по-малко средства от миналата година за сектор "Култура" в предложения за актуализация държавен бюджет. Ако бъде приет в този си вид ще направи искането им за стартова заплата от минимум 1500 лв. за работещите в сценичните изкуства неизпълнимо за културните институции. За сравнение ще кажем, че към момента възнагражденията в държавните театри в голямата си част са под 1000 лв. С огорчение Мутафчиев казва, че от 30 години към културата в България няма абсолютно никакво отношение.

Най-засегнати от ситуацията се оказват младите артисти, които след завършване на висшето си образование трудно намират щатно място в театрите, а ако все пак получат заветната позиция, липсата на средства бързо ги отказват от професията. "Ние (актьорите) сме последните, които ще тръгнат да занимават обществото със себе си, но нещата в момента са стигнали наистина до един екзистенциален ръб, от който насетне много трудно може да се работи" – каза в интервю за Радио България актьорът доц. Пенко Господинов, декан на факултет "Сценични изкуства" в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" в София.

Какво е решението и има ли то почва у нас?

Действия и подкрепа – се оказват най-съществените елементи в преодоляването на ситуацията и Академията ще покаже това. На 17 юни за първи път в НАТФИЗ ще се проведе форум "Подкрепа за кариера в изкуството и културата". Образователната институция и Съюзът на артистите в България, съвместно с Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Програма "Развитие на човешките ресурси" ще представят възможностите за финансиране, които предоставят националните и европейските програми.

"Идеята на кариерния форум е да срещне работодателите в областта на културата с младите хора чрез посредничество на нашите партньори от Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика. Имаме вече заявки от почти всички театри в страната, че техните директори или представители, ангажирани с наемането на нови специалисти, ще присъстват на форума. Всички тези млади специалисти ще имат възможност да започнат работа, като държавата обезпечава тяхното наемане с една минимална работна заплата в продължение на шест месеца, за което те трябва да подадат документи в бюрото по труда. В този период директорите от своя страна ще могат да допълнят възнаграждението им според възможностите на институцията си, с което то да стане адекватно на икономическата ситуация в момента. Опитваме се да направим нещо, с което да помогнем на младите хора да не се разочароват и отказват. Да ги насърчим, че те са необходими на културата на България. Оттам нататък всичко е въпрос на късмет, работа и на саморазвитие" – казва Пенко Господинов.

Участници във форума този петък ще бъдат Андриана Сукова, заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" към Европейската комисия и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. В детайли ще бъдат представени възможностите за финансиране, които дават Националната програма "Мелпомена", Националната програма "ИКАР" за кариерен старт на младежи в сферата на изкуствата и културата и проектът "Нова възможност за младежка заетост", финансиран с европейска подкрепа от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Според доц. Господинов финансирането и приоритизирането на българската култура са от ключово значение за нейното оцеляване.

Пенко Господинов

"Covid-кризата ни се отрази фатално. Много наши колеги, особено от независимия сектор, останаха буквално без препитание, заради затварянето на залите и ограниченията за присъствие на зрители. Аз мисля, че държавата като цяло е длъжник. Тя все още не осъзнава какво означава култура и не разбира какъв е потенциалът ѝ. И дори в сравнение с нашите съседни държави, като измеримост на БВП на глава от населението, ние продължаваме да бъдем с най-ниския процент, отделян за култура, което е срамно за държава на толкова много години и с такава история. Хората на културата продължават да работят въпреки държавата и в известен смисъл все повече си мисля, че Министерство на културата съвсем обезсмисли съществуването си" – казва Господинов, но признава, че има сектори, които са пример за добра държавна работа и Министерство на науката и образованието е едно от тях.
През новата учебна година 2022/2023 ще заработи Националната програма "Заедно в изкуството и в спорта" с финансиране от 90 милиона лева. Тя е насочена към всички училища в страната и има идеята да ангажира децата от най-ранна възраст с изкуство и спорт. Самият Пенко Господинов лично се е свързал с нейното осъществяване и на доброволни начала е приел задачата да осигури ръководители на трупи за учебните заведения, които ще се включат в програмата. Вярва, че това ще помогне на децата да изградят отношение към изкуството, но и ще ги накара да ходят на училище с удоволствие. И нека не забравяме, че отношението към изкуството и културата се възпитават и никога не е късно да се започне. А докато плановете се случват, Пенко Господинов иска да види само едно:

"Сериозен ангажимент от всички нас, хората, които вече сме се реализирали в тази професия, е да подадем ръка на младите и талантливи хора да започнат да се развиват в професионална среда. Да им покажем, че те са необходими и че има смисъл от това, с което се занимават и ние сме с тях."

Кариерният форум "Подкрепа за кариера в изкуството и културата" ще се проведе от 12:00 часа в Аулата на НАТФИЗ и ще бъде излъчван в YouTube канала на Академията.

Снимки: Facebook/natfiz.bg

Галерия

Още от категорията

"Бягащият човек" – да погледнем света с отворени очи

20 авторски плаката и 10 експериментални филма на 14 графични артисти, обединени в един културен проект връщат фокуса на обществото към проблемите, битието и съществуването на "Бягащият човек" (The Running Ones) тук и сега. Артистичната..

публикувано на 30.11.23 в 12:50

Отличиха българка от Испания в конкурс за кулинарни книги

"Готварска книга за големи деца“, с рецепти и илюстрации от българската авторка Аля Маркова, спечели два приза от международните награди Gourmand World Cookbook Awards. Това съобщават издателите от „Лист“. Призовете са в категориите „Илюстрация“ и..

публикувано на 27.11.23 в 17:25
Кольо Карамфилов (1963 - 2014)

Изложба в памет на Кольо Карамфилов в Пловдив

В пловдивската галерия "Люнион" е открита изложба, посветена на един от знаковите творци в българското съвременно изкуство – Кольо Карамфилов. Тя ще остане отворена за посетителите до 15 януари 2024 години и е посветена на 60-годишния юбилей, който..

публикувано на 26.11.23 в 09:10