Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Ако ви се налага да пътувате в чужбина, следва да имате предвид актуалния Covid режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни:

Съветът на ЕС и Европейският парламент постигнаха временно споразумение сертификатът за Covid-19 да бъде удължен до 30 юни 2023 година. Това означава, че правилата на ЕС за цифровите ковид сертификати ще останат в сила за още една година заради продължаващата пандемия.

Сертификатът ще гарантира, че пътуващите от ЕС, както и пристигащите от трети страни, свързани със системата на Общността, ще могат да използват документа за пътуване в рамките на Евросъюза, където той се изисква. В зависимост от ситуацията, той ще бъде отменен по-рано.

Естония премахна Covid ограниченията за влизане на всички пътуващи извън ЕС лица. Пристигащите от трети страни вече могат да влизат в Естония без ограничения. Решението е в сила от 16 юни. Това означава, че всички граждани на трети страни, независимо от държавата на произход, вече няма да бъдат задължени да представят валиден сертификат за ваксинация, възстановяване или тест при пристигането си в Естония.

Германия отмени ограниченията за влизане в страната, свързани с разпространението на коронавирус. Облекчението влезе в сила от 11 юни и важи за всички пътуващи, независимо дали са граждани на ЕС или на трети страни.

Това означава, че пътниците от цял ​​свят вече могат да влизат в Германия, без да се изисква да представят валиден сертификат за ваксинация, възстановяване или тест при пристигането си, независимо от причината за тяхното пътуване.

Въпреки това, властите подчертаха, че пътуващите от Китайската народна република все още трябва да докажат, че имат основателна причина за влизането си в Германия, поради липса на споразумение за реципрочност между двете държави.

Грузия отмени  противоепидемичните си мерки за борба с Covid-19.Считано от 15 юни 2022 г. за чуждестранните граждани, влизащи в страната (по въздух, суша и море), отпадат всички изисквания за представяне на сертификат за ваксинация или документ за негативен PCR тест, съобщава Ситуационният център на МВнР.

Япония вече посреща чуждестранни туристи. След като две години беше недостъпна за туристи, страната отвори границите си за посетители от 98 държави и региони по света.

От 10 юни на туристическите групи вече е разрешено да влизат в Япония. Въпреки това, близо 100 държави и региони, са разделени на три рискови категории, според които ще се определя дали посетителите могат да заобиколят карантинните мерки при влизане в страната.

Напомняме, че от 1 юни властите в Япония повишиха лимита за пристигащи чужденци - до 20 000 на ден.

Съставил: Венета Николова 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25