Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев призова правителството да отстоява българския интерес в спорните въпроси с РС Македония

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев разкритикува правителството, че не е успяло да изработи българско предложение по темата за РС Македония и сега внася френското, прехвърляйки цялата отговорност върху Народното събрание, без да заяви позиция. Министър-председателят не е куриер, а премиер, заяви президентът на брифинг пред журналисти.

По думите на Радев, вписването на българите в Конституцията на РСМ преди началото на преговорите е задължително, но недостатъчно условие. Затова той определи предложенията на Френското председателство като стъпка в правилната посока, но подчерта, че преди да се вдигне ветото трябва да бъдат изяснени редица въпроси. Сред тях са изкореняването на политиката на дебългаризация, кражбата и фалшификацията на българската история, опазването на българското културно историческо наследство, изкореняването на езика на омразата и др.

"Очаквам българското правителство категорично да изясни всички тези въпроси, да изисква ясни механизми и гаранции и да отстоява българския интерес", подчерта държавният глава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58

За първи път след 1985 г. се променя посоката на демографските данни

За първи път от 38 години населението на България почти е спряло да намалява. За 2023 г. намалението е с едва 0,3%, или само 2229 души. Това показват данни на правителството от отчета за изпълнение на стратегията за демографско развитие през..

публикувано на 27.09.24 в 11:15