Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се добра зърнена реколта, ще има пшеница и за износ

Земеделският министър откри фестивала на жътвата в гр. Тервел
Снимка: Пресцентър на министерството на земеделието и горите

България продължава да е важен фактор на международния зърнен пазар и заема престижното 11-то място в света по износ на пшеницата за над 30 страни през 2021 г. Пшеницата е 20% от общия аграрен износ на България. Това заяви в гр. Тервел земеделският министър Иван Иванов при откриването на фестивала "Бялата жътва - за Земята, добруджанеца и хляба".

“През тази година очакваме средните за страната добиви от пшеница да са близки до миналогодишните. По експертни оценки, на базата на проследяване на моментното състояние на зърнените култури, очакваме изключително добра реколтата, която да е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, както и за износ", подчерта министърът. 
По публикацията работи: Иво Иванов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05