Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пробно тръгна газът по втората тръба между България и Гърция

Снимка: icgb.eu

Започна пробното прехвърляне на азерски газ от Гърция за България по тръбата свързваща Комотини-Стара Загора, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. До края на юни ще се подава по връзката пробно количество. От 1 юли започва снабдяването с договорените от България количества от 1 млрд. куб. м газ годишно, информират специалистите в Гърция. 

Българската страна е акционер с 20% дял и в изграждащият се терминал за втечнен газ край Александруполис. Газовата връзка при Комотини, както и терминалът в Александруполис, дават възможност на България и страните от региона да получават синьо гориво от Южния газов коридор, се подчертава в коментарите.

Още от категорията

Антон Кутев

Поискали сме удължаване на срока на офертата за американския втечнен газ

Страната ни е изпратила искане за удължаване на срока на офертата за американските танкери с втечнен газ, съобщи пред бТВ говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. В последните си дни правителството на Кирил Петков успя да договори с американска..

публикувано на 14.08.22 в 10:44

Инфлацията надхвърли ръста на заплатите

Инфлацията изпревари ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката, потребителските цени скочиха с 10% на годишна база, наблюдава се обедняване на домакинствата. Това са част от изводите в анализ на Института за пазарна икономиката...

публикувано на 13.08.22 в 11:34

Румен Радев: Газовата връзка с Гърция ще помогне за реалната диверсификация на Централна и Източна Европа

Междусистемната газова връзка с Гърция не е просто инфраструктурен проект, а има огромно значение за постигането на реална диверсификация за България и страните от Централна и Източна Европа, изтъкна президентът Румен Радев на среща със собственика на..

публикувано на 12.08.22 в 15:52