Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство не може да излезе с позиция за Северна Македония

Министерство на външните работи в София
Снимка: mfa

През изминалите 6 месеца българското външно министерство продължи системно да работи за намиране на решение за евроинтеграцията на Северна Македония чрез редица европейски документи, се казва в съобщение на министерството. 

"Не съществува възможност за изпълнение на заложените в Рамковата позиция краткосрочни критерии до края на Френското председателство на Съвета на ЕС за евроинтеграцията на Северна Македония с всички необходими гаранции за българските интереси и за правата на българите в съседната държава", се казва в изявлението. Все още има да се работи за отстояване на българския интерес в тези документи. Ключово е да бъде подписан и двустранният Протокол със Скопие. "Понастоящем министерството не може да изготви и да защити официалната позиция, защото няма решение нито на правителството, нито на парламента", се казва още в изявлението. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30