Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландският журналист и лектор на EBU Том Макгуайър в София:

БНР се радва на завидна лоялност на слушатели от цялата страна и по света чрез Радио България

Том Макгуайър
Снимка: БНР

Информацията, която БНР създава, продължава да се ползва с най-високо обществено доверие в България. С тези думи генералният директор на БНР Милен Митев откри двудневен семинар в централата на БНР в София, посветен на организацията на новинарското съдържание и актуалната информация в обществената медия с цел създаване на интегриран национален нюзрум със специален гост-лектор Том Макгуайър.

Виден журналист, продуцент и награждаван документалист, Том Макгуайър е дългогодишен ръководител на информационната програма RTÉ Radio 1 на ирландското обществено радио. Започнал е кариерата си в регионална станция на националното радио в Корк (RTE Cork), след това се мести в централата в Дъблин. "RTÉ Radio 1 и Българското национално радио имат почти еднакъв брой служители и почти същите отговорности" – посочи пред журналистите гостът. Съвместната инициатива е на БНР и Академията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBUAcademy).

"Мисля, че мисията на обществените медии в днешни дни е такава, каквато винаги е била още от зората на създаването им – да служат като огледало на аудиторията и да ѝ помагат да види своята култура, свят и общество такова, каквото е – сподели Том Макгуайър в интервю за Радио България. – Нашата задача е да отразяваме това и да продължаваме да образоваме, информираме и забавляваме по 24 часа на ден. И най-вече в сърцето на обществените медии стои доверието на аудиторията, особено в съвременния свят, когато в общественото пространство се разпространява всякакъв вид информация, голяма част от която е невярна, фалшива. Това е най-важната отговорност на една обществена медия."

По време на семинара в София Том Макгуайър работи заедно с журналисти, редактори и специалисти по дигитално съдържание от националните и регионални програми на БНР, описвайки предизвикателствата в ежедневната работа, свързана с представянето на новини, на един съвременен журналист в България и Ирландия:

"Мисля, че БНР е изпълнена с живот организация, която е много напредничава в мисленето си и е отправила поглед далеч извън своите рамки. Изпитвам лека завист относно високия ви брой слушатели – нещо, с което ние в Ирландия не можем да се похвалим. Завидно е нивото на лоялност, на което БНР се радва от страна на своите слушатели из цялата страна и по света чрез Радио България. Силно впечатлен съм и от разноликия състав на работещите в БНР. Имах възможността да се срещна с толкова много хора от различни възрасти и поколения и от различните региони на страната. В България съществува много пъстра и богата тъкан на живота и с радост научих, че тя бива отразявана всеки един ден в националния ефир."

Чуждоезиковите програми за международна аудитория, като съдържанието, което Радио България представя ежедневно, имат много светло бъдеще чрез онлайн разпространението, сподели още Том Макгуайър.

"Ние в Ирландия нямаме чуждоезикови програми за чужбина, но мисля, че за страни като България и Ирландия е много важно да заемаме и показваме нашето място на световната карта. Ние сме малки държави по международните стандарти, много си приличаме и по характера на хората си. България е малко по-голяма и с малко по-многобройно население от Ирландия, но и двете страни имат голяма диаспора извън границите си. Мисля, че тази връзка с онези, които живеят извън страните ни и се връщат, е много важна. За България, според мен, е от съществено значение да може сама да разказва своите истории, а не някой друг да ги разказва пред света вместо вас."

За Том Макгуайър семинарът в БНР е повод за второто му посещение у нас, след участието му в Радио Асамблеята на EBU през 2019 г., проведена в българската столица. "София, както и Дъблин, е град, който лесно можеш да опознаеш, разхождайки се пеша", сподели гостът.

"Започвам да се влюбвам в София. Пътуванията ми до тук очертаха пандемията за мен – това беше последното ми работно пътуване преди Ковид и първото сега. Ходейки по улиците, не спирам да мисля, че това е една наистина стара цивилизация и сравнително нова държава, която отново излиза на картата в края на 19-ти век. България и Ирландия са две малки страни в Европейския съюз и като такива, мисля, че ние трябва да се поддържаме."

Снимки: БНР

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова

Президентът няма да назначи служебен кабинет с вътрешен министър Калин Стоянов

Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да направи честни и прозрачни избори и да имаме ново правителство след няколко месеца , заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в честванията на Шипка по..

публикувано на 24.08.24 в 13:17
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00
Илхан Кючюк

Евродепутат сезира ЕК за тенденциозни проверки срещу управлявани от ДПС общини

Евродепутатът Илхан Кючюк отправи писмени въпроси към Европейската комисия по повод информация за масови и тенденциозни проверки от страна на ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други държавни органи в общини, управлявани от ДПС, както и в..

публикувано на 24.08.24 в 11:35