Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в София в подкрепа и срещу правителството

Българи в чужбина също се готвят за протести

16 юни 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Гореща политическа седмица започва в България. Във вторник, 21 юни, е началото на парламентарните дебати по внесения от опозиционната партия ГЕРБ вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. Ден по-късно, на 22 юни, ще е и самото гласуване. Според анализатори изходът от вота до голяма степен е предизвестен, след като миналата седмица бе отстранен председателя на Народното събрание Никола Минчев от ново парламентарно мнозинство на опозицията и отцепилата се от управляващата коалиция партия "Има такъв народ".

Проправителствените акции в центъра на София започват още на 20 юни в 18 ч. с "Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията", организиран от радетелите за съдебна реформа от инициативата "Правосъдие за всеки". Акцията ще се слее със свикания от 18:30 ч. пред парламента граждански протест в подкрепа на властта. 

Очаква се проправителствените демонстрации да продължат и на 21-ви юни по време на парламентарния дебат.

В същия ден пред парламента се организира и митинг на опозиционната партия "Възраждане" с искане за оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори. 

От Министерството на вътрешните работи предупредиха, че зачитат правото за свободно изразяване на гражданите, но ще изпълнят безкомпромисно задълженията на полицията по закона за опазване на обществения ред. Ще има проверки в цялата страна заради оперативни сигнали и призиви в социалните медии за ескалация на протестите, гласи съобщението.

Българи в чужбина също се мобилизират за протести


"Страната ни днес е в криза. Политическа, икономическа и дори такава на идентичността. Води се битка с мафията, сраснала се с държавата ни. Ще изберем демокрация или авторитаризъм, свобода или подчинение, смелост или страх". Това се казва в поканата, с която българи в Австрия свикват протест от 18 часа на 20 юни пред българското посолство във Виена. Целта е да се изрази подкрепа към правителството на Кирил Петков в борбата срещу мафията, съобщава блогът на българите там Melange Bulgarien. 

Инициативата идва от "Протести Австрия 2020", които бяха в основата и на масовите походи срещу мафията и правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. Сега заявяват: "Не искаме нови избори! Не искаме ГЕРБ и ДПС на власт!".

Редактори: Иво Иванов и Елена Каркаланова

Снимки: "Протести Австрия 2020", БГНЕС



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40