Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската патриаршия има резерви към името "Охридска архиепископия" в Северна Македония

Българска Патриаршия
Снимка: bg-patriarshia.bg

Светият синод на Българската православна църква реши да вдигане каноничната схизма над Православната църква на Скопие. Това се случи след като бяха разгледани писма на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий за каноническия статут на Православната църква на Северна Македония.

“Българската православна църква - Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно  общение с Православната църква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан”, обяви Българската патриаршия.

Македонският президент Стево Пендаровски коментира решението като заяви, че това е координирана политика между българската държава и църква. "Безобразието отива дотам, че признават църквата в Северна Македония, а за името ѝ ще размислят. Кои сте вие да размисляте?", попита Пендаровски в интервю за скопската телевизия "24".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Църквата "Преображение Господне" в Самоков отбелязва празника си с патриаршеска вечерня

За предпразненството на храмовия си празник, църквата "Преображение Господне" в курортния комплекс Боровец посреща Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил за вечерна служба /от 18 ч. на 5 август/. Храмът започна да приема отново миряни през..

публикувано на 05.08.24 в 11:04

Божествена света литургия в Потопената църква край Жребчево

Божествена света литургия ще бъде отслужена в потопената църква край язовир Жребчево за шеста поредна година на 3 август (събота) в 9:00 часа от Старозагорския митрополит Киприан. По следите на изгубеното време – потопената църква на яз. Жребчево..

публикувано на 02.08.24 в 22:55

Десетки православни тръгват на поход от София до Рилския манастир

Поклонническият път "Рилският Чудотворец" за 15-а поредна година събира православни от близо и далеч на пешеходен поход от София до Рилския манастир. На сайта си Софийската света митрополия съобщава, че поклонението се организира с благословението..

публикувано на 01.08.24 в 06:15