Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кирил Петков не оцеля във вота на недоверие

| обновено на 22.06.22 в 20:30
4
Снимка: БГНЕС

Опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и “Има такъв народ” свали правителството на Кирил Петков с първия успешен в най-новата ни история вот на недоверие. 123 народни представители дадоха гласа си срещу кабинета, за запазването му бяха 116 и нито един не се въздържа.

За мен беше чест да водя правителство, което беше свалено от Делян Пеевски, от Бойко Борисов, от Слави Трифонов и от Елеонора Митрофанова”, заяви веднага след обявяването на резултата Кирил Петков. Той добави, че през шестте месеца на власт е искал да пребори корупционния модел и да отстоява българските, а не чужди интереси. "Мисля, че през "Възраждане" се прокрадна руският интерес", подчерта Кирил Петков. Вотът на недоверие срещу правителството беше внесен от ГЕРБ-СДС.  

Кирил Петков пред медиите след гласуването на вота
"Рано или късно очаквах, че ще има сблъсък с мафията и той се случи покрай бюджетната процедура”, коментира вицепремиерът Асен Василев. Бившият вече министър предрече избори през септември. 

"В Брюксел говорят едно, в България друго, а трето когато се срещат с нашите съседи – РСМ и Албания", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Затова, по думите му, партията е внесла в парламента предложение за европейското бъдеще на Северна Македония.

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ на влизане в Народното събрание
"Депутатите не са проститутки да си ги купуваш, както направи Кирил Петков", заяви след вота председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

"Този парламент донесе само срам и позор на българската демокрация. Колкото по-бързо бъде изпратен в историята, толкова по-добре за България”, каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

"Новото мнозинство, сформирано между ИТН, ДПС и "Възраждане" – Делян Пеевски и Костадин Костадинов бяха заедно на протеста, успяха да свалят и победят едно правителство, което водеше България към по-добри времена”, заяви Георги Свиленски от БСП. 

"В този вот не трябва да се четат никакви бъдещи действия", коментира зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. По повод изказването на Кирил Петков, че падането на кабинета е резултат и от намесата на руския посланик, той каза: "Кирил Петков си търси алиби, започнал е кампания".

Привърженици на ДПС протестират срещу правителството
Гласуването мина на фона на няколко едновременни протеста около Народното събрание. И в този момент сградата буквално е обсадена от симпатизанти и противници на кабинета на Кирил Петков. 

Митингът в подкрепа на кабинета пред централния вход на НС
За да не се стигне до сблъсъци между протестиращите в района има засилено полицейско присъствие. Засега няма данни за нарушения на обществения ред.  


Според Конституцията следва "въртележка", в която президентът имa право на тpи oпитa за излъчвaнe нa peдoвнo пpaвитeлcтвo в paмĸитe нa дeйcтвaщия пapлaмeнт. Първият и вторият мандат отиват съответно при първата и втората политическа сила, а третият е по преценка на държавния глава. Няма обаче установен конкретен срок кога той да връчи първия мандат. Ако и трите опита бъдат неуспешни, президентът трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да посочи дата за предсрочни избори.

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45