Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отново е на прага на избори

Вотът мина, остава задача с много неизвестни

Снимка: архив

След първия в българската история успешен вот на недоверие начело на България стои правителство в оставка и парламент, раздиран от междупартийни нападки. Народното събрание може да работи пълноценно, както и правителството в оставка, но трябва да се внимава с временните мнозинства. Под въпрос обаче е актуализацията на бюджета, от която зависят антиинфлационните мерки, засягащи голяма част от българите, предупреждават анализатори.

"Дори всички ние, които коментирахме обективните трудности, заложените (в коалицията) противоречия, непрекъснатите коалиционни проблеми при управляващите, сблъсъка с опозицията, не си представяхме, че толкова лесно и толкова бързо ще се сложи край на това управление – посочи в интервю за БНР социологът Боряна Димитрова, управител на “Алфа Рисърч”. – Икономическата безпътица, инфлацията, напрегнатата геополитическа обстановка правеха така, че никой не е особено нетърпелив да вземе властта. Неведнъж коментаторите посочвахме, че липсата на политическа сила, която се чувства готова да управлява в тази ситуация като че ли удължава живота на това правителство.“

Боряна Димитрова
След падането на кабинета, оказва се, не е толкова лесно да се подреди политическият пъзел. Безпътицата и невъзможността на НС да взема решения след оттеглянето на единия коалиционен партньор - “Има такъв народ”, от управлението е повече от очевидна и ще се стигне до предсрочни избори.

Въпреки трудната обстановка премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че партията му Продължаваме промяната, която е и най-голямата парламентарна сила, ще приеме мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев и ще се опитат да намерят 121 независими депутати за новия кабинет. Вицепремиерът Асен Василев обаче е песимист и прогнозира, че страната върви към нови избори наесен.

“Търсенето на подкрепа от няколко депутати, за които е неясно по какъв механизъм ще се присъединят, доколко устойчив ще бъде техният вот е или приказка за наивници, или някакваопасна политическа заблуда. Трудно е, особено когато имаме такава каскада от кризи – икономическа и политическа, да се разчита на управление, което ще зависи от едно, бих казала, брауново движение на депутати, които идват и си отиват. Не е сериозен този политически подход и наистина пистата за избори е открита.

В тази ситуация определяща е бързината, с която ще се завърти парламентарната рулетка. Тя зависи от президента, има конституционни срокове, но може да бъде по-бърза или бавна дотолкова, че да може да се извърши актуализацията на бюджета – един изключително сериозен въпрос, който вълнува много българи, тъй като там е заложено увеличение на пенсиите от 1 юли, данъчни облекчения за работещите семейства с деца, подкрепа за бизнеса във връзка с високите цени на енергоносителите. В тази връзка социалният министър в оставка Георги Гьоков призова депутатите „да проявят разум“ и да подкрепят заложените в актуализацията социални и антиинфлационни мерки. 

„Към бюджета има много апетит и страсти – посочи в тази връзка социологът Боряна Димитрова. – От едната страна ни казват, че може да бъдат удовлетворени различни искания, от другата твърдят, че с това се залага бомба със закъснител, която ще избухне следващата година. Трудно е да се прецени каква е истината, но при всички случаи се нуждаем от сериозен разговор и много смислена актуализация на бюджета. Дали това ще се случи и какви предложения ще бъдат направени между първо и второ четене на документа в НС- това е един важен политически въпрос, който ще ни даде сигнали за това накъде можем да мислим за бъдещи коалиции или съвпадения поне на основни икономически принципи.“

Съставил: Елена Каркаланова (по интервю на Лора Търколева, БНР-“Хоризонт”)

Снимки: БГНЕС, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51