Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Събират дарения за спасяване на египетския лешояд в България

Египетски лешояд (Neophron percnopterus)
Снимка: bspb.org

За последните 40 години популацията на египетския лешояд е намаляла с 83% в България. Очаква се през следващите години той напълно да изчезне, ако не бъдат положени сериозни усилия за възстановяване на популацията му. Причините за бързото унищожаване на този емблематичен вид за страната ни е използването на отрови и отровни примамки. Други заплахи са сблъсъците с електропреносната мрежа, бракониерството и рисковите места заради човешка дейност по целия миграционен път на лешояда от България до Африка.

Повече от 20 години Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) полага огромни усилия, за да не допусне изчезване на египетските лешояди у нас. За отглеждане на новоизлюпени птици в защитени условия са нужни около 20 хил. лева за следващите две години. Сумата обаче е непосилна за членовете на дружеството, затова те разчитат на дарителите. Средствата са необходими за транспортни разходи до зоопаркове в Европа и до България, храна и медицинска грижа за младите птици, докато се адаптират във волиерата.

Досега от излюпените и освободени 23 млади екземпляра, 6 са се завърнали успешно в България. Информация за това как да помогнем е налична на сайта на БДЗП.

По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Обществени бусчета с маршрут по желание ще обикалят София

Обществен транспорт при поискване се очаква да бъде пуснат през септември в София. Нововъведението е по проекта InnoAir, което ще се осъществи в българската столица за пръв път в Европа. С помощта на дигитално приложение гражданите ще могат да повикат бусче..

публикувано на 18.08.22 в 07:10

Транспортират в Сърбия с хеликоптер двете по-тежко пострадали на "Тракия" деца

Двете деца, прехвърлени в столичната болница "Пирогов" от старозагорската университетска болница, които пострадаха при инцидента със сръбски автобус на автомагистрала "Тракия"  на 14 август, ще бъдат транспортирани до Сърбия утре, 18 август. Това съобщи..

публикувано на 17.08.22 в 19:17

Температурите отново се повишават

През нощта  ще е предимно ясно. Вятърът ще е слаб от запад.   Утре , 18 август, ще бъде слънчево, след обяд над Източна България с купеста облачност. На места, главно в североизточните райони, ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от..

публикувано на 17.08.22 в 18:10