Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират дарения за спасяване на египетския лешояд в България

Египетски лешояд (Neophron percnopterus)
Снимка: bspb.org

За последните 40 години популацията на египетския лешояд е намаляла с 83% в България. Очаква се през следващите години той напълно да изчезне, ако не бъдат положени сериозни усилия за възстановяване на популацията му. Причините за бързото унищожаване на този емблематичен вид за страната ни е използването на отрови и отровни примамки. Други заплахи са сблъсъците с електропреносната мрежа, бракониерството и рисковите места заради човешка дейност по целия миграционен път на лешояда от България до Африка.

Повече от 20 години Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) полага огромни усилия, за да не допусне изчезване на египетските лешояди у нас. За отглеждане на новоизлюпени птици в защитени условия са нужни около 20 хил. лева за следващите две години. Сумата обаче е непосилна за членовете на дружеството, затова те разчитат на дарителите. Средствата са необходими за транспортни разходи до зоопаркове в Европа и до България, храна и медицинска грижа за младите птици, докато се адаптират във волиерата.

Досега от излюпените и освободени 23 млади екземпляра, 6 са се завърнали успешно в България. Информация за това как да помогнем е налична на сайта на БДЗП.

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предстоят ни два слънчеви дни

В сряда , 2 октомври, минималните температури ще са между 2 и 12°, в София 5°. Максималните ще са от 19 до 24°, в столицата ще е 21°. Във високите полета на Западна България сутринта има условия за слана. През деня ще е слънчево. Вятърът ще е..

публикувано на 01.10.24 в 19:55

Избирателите извън страната ще гласуват с най-дълга бюлетина

В ЦИК беше представена бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Регистрирали кандидатски листи са 28 партии и коалиции, има и един независим кандидат от Плевен. Най-дългата бюлетина ще бъде за избирателите извън страната..

публикувано на 01.10.24 в 19:01

България днес - 1 октомври 2024 г.

В Световния ден на музиката и на архитектурата 1 октомври ще говорим за градежите и устоите на българската политика в условия на предизборна кампания. Каква е мелодията, която долавят българите зад граница и колко голяма изненада..

публикувано на 01.10.24 в 19:00