Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Прототип на първия български спътник на Земята скоро ще бъде изложен в Стара Загора

Снимка: infoz.bg

Вече близо 41 години първият български спътник лети в околоземна орбита. Навремето “Интеркосмос България-1300” е бил последен модел на технологиите при космическите апарати, твърдят специалисти. Те припомнят, че винаги, когато се създават космически апарати, се правят три екземпляра. В момента прототипът на българския спътник се реставрира в Стара Загора, като се поставят елементи от прозрачни плоскости. След като бъде възстановен в оригиналния си вид, моделът ще бъде изложен за наблюдение. В средата на цялата инсталация ще има изображение на част от планетата Земя, която ще свети в реални цветове, казват реставраторите.

Напомняме, че първият български изкуствен спътник е изстрелян в космическата орбита на 7 август 1981 г. Поводът е 1300 години от основаването на Българската държава.


Апаратът "Интеркосмос" изследва взаимодействието между Слънцето и Земята в продължение на две години, след това подаването на данни спира. През пролетта на 2016 г. обаче става ясно, че спътникът е активен. И се очаква да продължи да лети още 520 години.

България е шестата държава в света изпратила свой космонавт в открития Космос и третата, създала космически храни.

Снимки: infoz.bg, архив

По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Пророчицата Ванга смятала, че 2022 г. е преломна за човечеството, припомнят нейни поклонници

Всяка година в навечерието на 11 август – деня на кончината на прочутата българска пророчица баба Ванга, която напусна този свят през 1996 г., в родния й дом и на гроба й се стичат стотици поклонници. Много от хората, които са благодарни за..

публикувано на 07.08.22 в 10:15

Празнуваме Преображение Господне

Православната църква днес отбелязва един от големите си празници – Преображение Господне. Началото му идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима..

публикувано на 06.08.22 в 09:48

119 години от Илинденско-Преображенската епопея

На 2 август се навършват 119 години от началото на Илинденско-Преображенското въстание .  То е резултат на острата реакция от страна на българския народ на решението на Великите сили  (Великобритания , Австро-Унгария, Русия, Франция, Германия,..

публикувано на 02.08.22 в 05:45