Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прототип на първия български спътник на Земята скоро ще бъде изложен в Стара Загора

Снимка: infoz.bg

Вече близо 41 години първият български спътник лети в околоземна орбита. Навремето “Интеркосмос България-1300” е бил последен модел на технологиите при космическите апарати, твърдят специалисти. Те припомнят, че винаги, когато се създават космически апарати, се правят три екземпляра. В момента прототипът на българския спътник се реставрира в Стара Загора, като се поставят елементи от прозрачни плоскости. След като бъде възстановен в оригиналния си вид, моделът ще бъде изложен за наблюдение. В средата на цялата инсталация ще има изображение на част от планетата Земя, която ще свети в реални цветове, казват реставраторите.

Напомняме, че първият български изкуствен спътник е изстрелян в космическата орбита на 7 август 1981 г. Поводът е 1300 години от основаването на Българската държава.


Апаратът "Интеркосмос" изследва взаимодействието между Слънцето и Земята в продължение на две години, след това подаването на данни спира. През пролетта на 2016 г. обаче става ясно, че спътникът е активен. И се очаква да продължи да лети още 520 години.

България е шестата държава в света изпратила свой космонавт в открития Космос и третата, създала космически храни.

Снимки: infoz.bg, архив

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Археолози проучват производствения комплекс на "Солницата" край Провадия, работил преди хилядолетия

Производственият комплекс в праисторическото селище "Солницата" край Провадия ще бъде обект на проучвателна работа по време на настоящия, 20-и поред, археологически сезон на обекта. Той се намира на около 100 метра от древното селище и е на..

публикувано на 10.08.24 в 11:15

Хермес от Хераклея Синтика вече може да бъде видян в музея на град Петрич

Статуята, намерена при разкопки в античния град Хераклея Синтика при Кожух планина, вече може да се види от посетителите на Историческия музей в Петрич. Това съобщи специализирания сайт "Археология Булгарика". Откритата статуя в Хераклея..

публикувано на 07.08.24 в 19:35
„Камъкът от Хирошима”

"Камък от Хирошима" представят в музея "Земята и хората"

В софийския музей "Земята и хората" днес отбелязват Деня на милосърдието, учреден, за да ни напомня за жертвите на ядрените бомбардировки, тероризма и войните. По традиция в този ден в зала "Гигантски кристали" се експонира "Камък от Хирошима" ...

публикувано на 06.08.24 в 07:05