Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна и Молдова вече са страни кандидати за членство в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съвет одобри Украйна и Молдова да получат статут на страни кандидати за членство. Председателят на Съвета Шарл Мишел нарече решението "исторически момент и "ключова стъпка в пътя на двете страни към Евросъюза". Украинският президент Володимир Зеленски също го определи като "уникален и исторически момент". ЕС готви финансов пакет от помощ за Украйна на стойност до 9 млрд. евро, съобщи UNIAN.

Британският премиер Борис Джонсън призова държавите от Г-7 и НАТО да предотвратят "лош мир" в Украйна, който би принудил Киев да направи териториални отстъпки, съобщи в-к "Guardian". Срещата на върха на Г-7 ще се проведе на 26-27 юни в Германия, а след това в Мадрид започва среща на върха на НАТО.

САЩ изпращат нова военна помощ на Украйна на стойност от 450 млн. долара. От Белия дом съобщиха, че пратката включва повече мобилни ракетни системи, които да се използват срещу руските настъпващи части. Включени са и десетки хиляди артилерийски снаряди и патрулни лодки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51