Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Писателката Здравка Евтимова получи престижна румънска награда

Снимка: Facebook/zdravka.evtimova

Здравка Евтимова е носител на наградата за проза на Международната академия "Михай Еминеску" 2022, съобщиха от П.Е.Н. център България.

Здравка Евтимова

Отличието се дава на българската писателка "за творческото използване на езика в нейната проза и въздействащата експресивност при разработката на естетически теми и идеи“, както и "за заслуги за развитието на културата в национален и световен мащаб", се казва в мотивите.

Наградата беше връчена от академик Йон Дяконеску, председател на Международната академия "Михай Еминеску". "Защитаваме свободата на словото, разпространяваме българското слово по света, а България със своята поезия е на високо ниво и може да достигне до сърцата на всички хора", е казала Евтимова по време на церемонията. Снимка: Издателство "Жанет 45"

Още от категорията

Изложба представя българското културно наследство в чужбина

Учени от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН са обходили и проучили десетки места в Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с българското..

публикувано на 10.08.22 в 07:15

Изложба с керамика от Чехия гостува в Бургас

Изложбата на известния чешки дизайнер на изделия от порцелан и керамика Роман Шедина остава част от културната програма на Чешкия център в България. След гостуването си в София, тя може да бъде разгледана и в Бургас до края на август. Експозицията е..

публикувано на 07.08.22 в 08:10

Созопол е сцена на Фестивал за куклен и площаден театър

До 10 август в черноморския град Созопол се провежда четвъртото издание на Международeн фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Наред с българските участници има и театрални групи от Испания, Португалия и Италия. Освен в Созопол,..

публикувано на 06.08.22 в 06:10