Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции след парламентарния вот

Кирил Петков: Решението на НС за Република Северна Македония е историческо

Македонският външен министър смята, че то ще парализира Договора за добросъседство с България

Кирил Петков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на предложението за присъединяване на Северна Македония към ЕС”, написа в Туитър премиерът Кирил Петков. В първия си коментар след гласуването той подчертава, че интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз.

А в интервю за електронното издание "Политико" министър-председателят призовава северномакедонския си колега Димитър Ковачевски да бъде храбър и да приеме предложението на френското председателство, макар да има риск това да доведе до падането на правителството. Кирил Петков заявява също, че компромисът, предложен от френското председателство, трябва да се приема като европейски, а не само като споразумение между България и РСМ.

БСП не подкрепя вдигането на ветото за Северна Македония

“БСП не подкрепи вдигането на ветото за Република Северна Македония и всички твърдения, че сме предали националния интерес, са лъжа”, се казва в позиция на Изпълнителното бюро на партията и на парламентарната ѝ група. В документа се изтъква, че РСМ е червена линия, която левицата не е прекрачила. 

Слави Трифонов гневен от решението на парламента 

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов излезе с гневен пост заради парламентарното решение да бъде дадена зелена светлина за еврочленството на Северна Македония. “И човешките права на българите в Македония, и признаването на т.нар. македонски език, и езикът на омразата срещу българите - това не е важно. Важно е да сме по-тихи от водата и по-ниски от тревата, за да не разсърдим великите сили. Както винаги”, написа той. 

Буяр Османи: Документът на българския парламент ще блокира дългосрочно европейския процес 

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че днешното гласуване в българския парламент за сваляне на ветото над страната му ще парализира Договора за добросъседство с България. “Две думи стоят между успеха и неуспеха на Европейския съюз в региона - първата е протокол в преговорната рамка, а другата е "отваряне" в параграф 6 от заключенията на Съвета”, написа той във фейсбук страницата си, обяснявайки защо РСМ отхвърля предложението на френското председателство. Министърът обяснява, че поставянето на акцент върху тези два въпроса ще блокира дългосрочно европейския процес. “Трябваше да откажем предложение за преговорна рамка в тази му форма именно заради частите от него, за които българската страна без никакви аргументи показа неразбиране”, твърди външният министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52