Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Украинските войски се изтеглят от Северодонецк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили започнаха да се изтеглят от Северодонецк - последния голям бастион на украинската съпротива в Луганска област. Цялата инфраструктура на града е унищожена и 90% от домовете са с нанесени от обстрела щети. Стотици цивилни са останали в Северодонецк, много от които са намерили убежище в химическия завод Азот. Загубата на територия приближава руския президент Владимир Путин до контрола над целия район Донбас в Източна Украйна.

Според украинския президент Володимир Зеленски решението страната му и Молдова да получат статут на кандидатки за еврочленство е най-сериозната стъпка за засилване на Европа в условията на руската агресия. "Днес беше признато, че Украйна не възглавница между Запада и Русия, не е граница между орките и елфите. Украйна е бъдещ равноправен партньор на най-малко 27 европейски държави ", коментира той.

Най-малко 10 г. ще бъдат необходими на Украйна, за да разчисти всички мини и експлозиви от територията си след края на войната с Русия, съобщи Ройтерс. Близо 300 хил. кв. км, на които са били разпръснати хиляди взривни устройства, включително 2 хил. бомби, се смятат за непочистени. Това е площ с приблизителната големина на Италия или половината територия на Украйна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35