Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МВФ е против въвеждането на различен ДДС в България за стоките и услугите

МВФ е съгласен да има финансови компенсации за бизнеса и домакинствата заради по-скъпите енергоносители
Снимка: архив

Международният валутен фонд - МВФ очаква инфлацията в България средно за 2022 г. да е 12,2%. Това е записано в заключителната позиция на Изпълнителния съвет на фонда, която се базира на данните на мисията на монетарната институция в София.

Представителите на фонда посетиха България в началото на април, но одобреното становище е на базата на развоя на събитията до средата на юни. Прогнозираният годишен икономически растеж на БВП е 2,8 на сто.

В позицията на фонда е записано, че редуцираната ставка по ДДС трябва да бъде премахната, но заради високите цени на енергоносителите трябва да има някакъв вид финансова подкрепа за дома и бизнеса. 

Още от категорията

Трюфелът – непопулярното "зелено съкровище" от земите на България

Едва ли някой се съмнява, че сред разнообразната и богата природа в страната ни няма да има и от онези ароматни гъби, които струват цяло състояние на световните пазари. Става дума за трюфелите, които отдавна са познати в Европа като изтънчена и..

публикувано на 09.08.22 в 12:39

Български дронове ще извършват карго полети в ЕС

Още до края на 2022 г. ще стартират карго полети с български безпилотни товарни самолети в Средиземноморието, а през 2024 г. и в България. Карго полетите на българските дронове ще започнат първоначално в Малта и Италия, като постепенно ще се разширява..

публикувано на 08.08.22 в 18:36
Иван Шишков

Газовият интерконектор с Гърция ще влезе в експлоатация привилегировано

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще ползва най-големи привилегии, за да бъде въведена най-скоро в експлоатация , съобщи министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков на техническа среща с участващите в изграждането проектанти,..

публикувано на 08.08.22 в 12:09