Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕС отпусна 78 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

Снимка: bulgartransgaz.bg

Съветът по енергетика на ЕС прие, че подземните газохранилища в общността трябва да бъдат запълнени до поне 80% за зимата на 2022/2023 г. и до 90% в следващия сезон.

За България, която разполага само с газохранилището в Чирен, това означава, че то трябва да се запълни до 4,64 тераватчаса (TWh) за тази зима и до 5,22 TWh за следващата.

По време на съвета в Люксембург беше подписано Споразумение между "Булгартрансгаз" и ЕС, с което Еврокомисията финансира разширението на хранилището Чирен по Механизма за свързване на Европа – CEF със 78 млн. евро или 80% от цената. Разширението ще увеличи обема за съхранение в Чирен до 1 млрд. куб. м. и на дневните капацитети за добив и нагнетяване до 8-10 млн. куб. м.

Още от категорията

Трюфелът – непопулярното "зелено съкровище" от земите на България

Едва ли някой се съмнява, че сред разнообразната и богата природа в страната ни няма да има и от онези ароматни гъби, които струват цяло състояние на световните пазари. Става дума за трюфелите, които отдавна са познати в Европа като изтънчена и..

публикувано на 09.08.22 в 12:39

Български дронове ще извършват карго полети в ЕС

Още до края на 2022 г. ще стартират карго полети с български безпилотни товарни самолети в Средиземноморието, а през 2024 г. и в България. Карго полетите на българските дронове ще започнат първоначално в Малта и Италия, като постепенно ще се разширява..

публикувано на 08.08.22 в 18:36
Иван Шишков

Газовият интерконектор с Гърция ще влезе в експлоатация привилегировано

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще ползва най-големи привилегии, за да бъде въведена най-скоро в експлоатация , съобщи министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков на техническа среща с участващите в изграждането проектанти,..

публикувано на 08.08.22 в 12:09