Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС отпусна 78 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

Снимка: bulgartransgaz.bg

Съветът по енергетика на ЕС прие, че подземните газохранилища в общността трябва да бъдат запълнени до поне 80% за зимата на 2022/2023 г. и до 90% в следващия сезон.

За България, която разполага само с газохранилището в Чирен, това означава, че то трябва да се запълни до 4,64 тераватчаса (TWh) за тази зима и до 5,22 TWh за следващата.

По време на съвета в Люксембург беше подписано Споразумение между "Булгартрансгаз" и ЕС, с което Еврокомисията финансира разширението на хранилището Чирен по Механизма за свързване на Европа – CEF със 78 млн. евро или 80% от цената. Разширението ще увеличи обема за съхранение в Чирен до 1 млрд. куб. м. и на дневните капацитети за добив и нагнетяване до 8-10 млн. куб. м.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00