Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ДДС върху олиото, плодовете и зеленчуците остава 20%, хлябът няма да бъде облаган

Снимка: БГНЕС

Хлябът няма бъде облаган с ДДС, реши парламентарната бюджетна комисия, която обсъжда на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Тя обаче отхвърли предложението на ГЕРБ и “Възраждане” данъкът върху олиото, плодовете, зеленчуците и други селскостопански изделия да бъде намален от 20 на 9 процента. Финансовият министър в оставка Асен Василев коментира, че по-ниската ставка ще доведе до сериозни загуби за хазната, а ефектът ще бъде съмнителен.

В проекта за актуализация на бюджета е заложено също покачване на лимита на новия държавен дълг до 10,3 млрд. лв. (5,2 млрд. евро). Финансовата рамка е изчислена при инфлация от 11,9% и икономически растеж от 2,9%.

Още от категорията

САЩ отказва да удължи срока на офертата за танкерите с втечнен газ

Страната ни е получила отказ на искането да бъде удължен срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от Съединените щати, съобщи служебният енергиен министър Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция. “Получихме отговор от..

публикувано на 18.08.22 в 19:02

ЕК одобри държавна помощ от 218 млн. евро за подпомагане на земеделските стопани

Европейската комисия одобри държавна помощ в подкрепа на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на войната в Украйна“ в размер на 218 млн. евро.  Схемата беше одобрена съгласно Временната рамка за..

публикувано на 17.08.22 в 12:53

Липса на кадри и висок дял на активните хора извън обществените системи – проблеми на пазара на труда у нас

Ръстът в цените на енергоносителите, както и войната в Украйна са сред главните "виновници" за продължаващото поскъпване на живота в цяла Европа. Но за разлика от страните на запад, които предприемат редица мерки, за да ограничат влиянието ѝ..

публикувано на 17.08.22 в 11:10