Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Втори ден на разговори при президента за намиране на формулата за ново правителство

| обновено на 28.06.22 в 11:53
Снимка: БГНЕС

Партия "Има такъв народ" е готова да преговаря за съставяне на правителство, но не на всяка цена, обяви председателят на парламентарната й група Тошко Йорданов на първите за деня консултации при президента за връчване на проучвателен мандат. 

Вчера държавният глава Румен Радев се срещна с представителите на ГЕРБ-СДС и на ДПС. Депутатът заяви, че ИТН би подкрепила кабинет от професионалисти с ясна програма поне за една година, но без участието на досегашния премиер Кирил Петков и на неговия финансов министър Асен Василев. 

Румен Радев подчерта, че решаването на кризи изисква ясни решения от политиците, за да се отговори на тревогите на хората заради растящите цени и войната в Украйна. Той акцентира и върху последователната политика на ИТН спрямо Северна Македония.

В отговор Тошко Йорданов призова президента на разсекрети стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност от 10 март т.г., посветена на европейската перспектива за Република Северна Македония. “На този съвет се казаха много лъжи”, заяви той. Румен Радев обаче каза, че няма да го направи, за да запази свободата на мнения на участниците.

Президентът проведе консултации и с “Демократична България”. Христо Иванов, лидер на една от партиите в коалицията, заяви, че е много важно да се направи опит за съставяне на кабинет с първия мандат, защото е натоварен с най-много очаквания. Той отбеляза също, че фокусът върху съдебната реформа трябва да продължи с широко съгласие за нейното провеждане. От своя страна, Румен Радев поздрави "Демократична България" за последователната политика по отношение на съдебната реформа и изтъкна, че ако не се предприемат решителни реформи в първите сто дни, статуквото ще потърси реванш. “Закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от дългия и важен път, който трябва да се измине”, добави той.

 

Последната среща на държавния глава беше с представителите на партия “Възраждане”. Лидерът й Костадин Костадинов заяви, че ако партията му получи мандата, ще го върне веднага. Според него колкото по-бързо се проведат предсрочни избори, толкова по-добре за страната. “България няма повече време за губене”, каза Костадин Костадинов. 

“Цикълът на консултации приключи, предстои връчването на мандат на първата политическа сила” – с тези думи президентът закри консултациите за съставяне на нов кабинет. 

Снимки: БГНЕС


Още от категорията

Горещото политическо лято се очертава дълго

Едно от нещата, с които ще запомним двата мандата на президента Румен Радев на "Дондуков" 2 е, че той е държавният глава, назначил най-много служебни кабинети. Към днешна дата, настоящото стотно правителство в българската политическа история, е..

публикувано на 10.08.22 в 11:40

ЕС спря вноса на руски въглища

От 10 август ЕС и Великобритания спират вноса на руски въглища по санкциите след руската агресия в Украйна . Русия е сред най-големите доставчици на въглища за Европа. През 2021 г. е изнесла на запад 48,7 млн. т въглища. Това е 1/5-та от общия износ на..

публикувано на 10.08.22 в 09:02
Руски военни охраняват входа на Запорожката ядрена електроцентрала в Енергодар, югоизточна Украйна

В Киев смятат, че Москва няма да посмее да взриви АЕЦ "Запорожие"

Украйна и Русия се споразумяха, че военни кораби, самолети или дронове не трябва да доближават на по-малко от 10 морски мили от плавателни съдове, превозващи украинско зърно. По договорения безопасен коридор в Черно море "страните няма да извършват..

публикувано на 09.08.22 в 09:04