Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празник на българската музика в сърцето на България

"Балкански събор на българската песен – 2022" в град Априлци

4
Снимка: личен архив

Разположен в подстъпите на Средна Стара планина, под величествените върхове Ботев и Марагидик, град Априлци събра певци, музиканти и състави. Те представиха своето изкуство на 25 юни, на сцената на читалище "Бъдеще 1984" – кв. Острец. Така очакваната изява, след двегодишната пауза, премина под знака на щастливите приятелски срещи и конкурсните трепети в жанровете на популярната и народната музика и танци на самодейците от Севлиевско, Плевенско, Свищовско, Троянско, София и др. Гордият Балкан отново обедини музикалните си таланти в празник, посветен на 20-годишнината на събора, но и откри началото на туристическо лято 2022-ра.

За секретарката на читалище "Бъдеще 1894 г." г-жа Велиана Ангелова, подготовката и посрещането на многобройните участници в "Балканския събор" бе вълнуващо събитие. Тя сподели, че 20-ата годишнина е трябвало да бъде отбелязана през 2020-а, но важното е, че празникът по традиция е успял да събере изпълнители и почитатели на фолклора от цялата страна.

"Хората, които обичат българската песен и танц винаги са готови да ни посетят и да се радват заедно с нас. Според мен и нашите гости, съборът мина на високо ниво, независимо от двегодишната пауза. Имахме участници от почти всички краища на България – хора, които съхраняват българските традиции. Участваха и много деца със своите песни и танци. Тази година призът отиде при Детския център за развитие "Йовко Йовков" – Севлиево, за изключително талантливите деца.


За съжаление тази година загубихме един от членовете на журито – музикалния педагог Цветан Цонев, чиито възпитаници се представиха отлично и в народната, и в популярната музика. Те получиха голямата награда на фестивала. Нашата идея, още преди 22 години, когато създадохме събора, бе да дадем възможност на всички българи, независимо от жанра – фолклор, поп, стара градска музика, да се изявяват с българските си изпълнения. Тази година най-малкият участник беше на 6 години, а най-възрастният – на 96 г. Посланието на Балканския събор е: обичайте и съхранявайте българските традиции, култура. Това е нашето богатство – музиката, танците, които пазим ние, от сърцето на България – гр. Априлци."

Снимки: личен архив


По публикацията работи: Анна Фуцкова

Галерия

Още от категорията

Кумичене

Съборът в Копривщица се превърна в тридневен празник за ценителите на фолклора

За 12-и път в три поредни дни – 5, 6 и 7 август, за Националния събор на народното творчество в Копривщица се стекоха талантливи фолклорни изпълнители от цяла България. „Копривщица е голям празник за всички, които обичат българския фолклор – от..

публикувано на 07.08.22 в 15:17

Автентични песни, танци и обичаи на Копривщенските поляни

Велислав Минеков добави, че нарушава собствения си обет поне седмица да не говори пред журналисти и подчерта, че приоритет в работата му на служебен министър ще бъдат недовършените от предишния кабинет неща. По думите му, те не са малко и два..

публикувано на 06.08.22 в 15:07

Българските занаяти се крепят на последни издихания

Традиционните български занаяти векове наред са се предавали от баща на син, от майстор на калфа. А произведенията, излезли от сръчните ръце на посветилите им се, не спират да удивляват с дълговечност и вложена душа. Но днес, за съжаление, почти..

публикувано на 02.08.22 в 12:40